nieuws

Kalverslachter Vitelco ontkent aantijgingen

Industrienieuws

DEN BOSCH – ‘Als we dat allemaal zouden doen, dan is het gedaan. Dan is onze reputatie verloren en verkopen we morgen geen kilogram vlees meer.

Kalverslachter Vitelco ontkent aantijgingen

DEN BOSCH – ‘Als we dat allemaal zouden doen, dan is het gedaan. Dan is onze reputatie verloren en verkopen we morgen geen kilogram vlees meer.’

Dat zegt Vitelco-directeur Willem Jorissen. Hij reageert daarmee in de Volkskrant op aantijgingen van oud-keuringsassistent Robert Vreven die donderdag misstanden naar buiten bracht bij onder meer kalverslachter Vitelco in Den Bosch.

‘Er wordt onder meer geïnsinueerd dat karkassen zouden verdwijnen. Dat is absoluut niet aan de orde. Alles gebeurt onder toezicht ven verantwoordelijkheid van de VWA‘, reageert Jorissen.

Over de aanvoer van dode dieren zegt hij: ‘Het komt voor dat dieren tijdens het transport overlijden. Die worden ter destructie aangeboden en gaan zeker niet het consumptiekanaal in.’

Voor wat betreft dieren met gebroken poten, reageert Jorissen: ‘Als een dier kan lopen, kan hij in het consumptiekanaal komen. Met één gebroken poot kan een kalf lopen; dan heeft hij er nog drie over en hinkt hij slechts.’

Over zieke dieren: ‘Die worden apart geplaatst en pas aan het eind van de slachtdag geslacht, om te voorkomen dat andere dieren worden besmet. Zieke dieren worden altijd nog een keer beoordeeld door een dierenarts. Als die vindt dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid, worden ze alsnog geslacht.’

‘Niet dwars doormidden’
Over het niet insnijden in de kalfslever, zegt hij: ‘Iedere lever wordt ingesneden. Maar het is niet nodig om hem dwars doormidden, en dus kapot te snijden. Je kunt hem ook met een kleine insnede controleren op ziekten.’

En over de uitspraken over uitgebluste dieren uit Polen en de Oekraïne, reageert Jorissen: ‘We hebben nog nooit dieren uit die landen aangevoerd. Ze komen alleen uit Nederland, België of Duitsland. Ja, dat kan ook Oost-Duitsland zijn. De laatste jaren overigens niet meer.’

Vitelco slacht zo’n 150.000 kalveren op jaarbasis. Het bedrijf is dan ook gebaat bij dierenwelzijn, geeft Jorissen aan. ‘Als een dier zich goed voelt, groeit het beter. Dan heeft het aan het eind van de rit een beter rendement.’

De kalverslachter overweegt juridische stappen tegen de oud-keuringsassistent Vreven.

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Lees ook:
‘Dode en gewonde dieren werden geslacht’ (27 maart 2008)
Nader onderzoek misstanden slachterijen (27 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over misstanden

Reageer op dit artikel