nieuws

Kabinet zet in op Campylobacter en Salmonella

Industrienieuws

DEN HAAG – De overheid wil inzetten op bestrijding van Salmonella en Campylobacter. Dat staat in de voedingsnota die de ministers Klink van VWS en Verburg van LNV vrijdag hebben aangeboden.

Kabinet zet in op Campylobacter en Salmonella

DEN HAAG – De overheid wil inzetten op bestrijding van Salmonella en Campylobacter. Dat staat in de voedingsnota die de ministers Klink van VWS en Verburg van LNV vrijdag hebben aangeboden.

In de Voedingsnota staat dat Nederland wat de chemische en microbiologische voedselveiligheid een hoog niveau heeft. Er valt in het algemeen weinig extra gezondheidswinst meer te behalen. Daarom zet de overheid in op specifieke terreinen waar nog wel gezondheidswinst te verwachten is.

Bij microbiologische veiligheid is er aandacht voor de bestrijding van Salmonella en Campylobacter, antibioticaresistentie en de rol van virussen die zich via voedsel kunnen verspreiden. De overheid heeft ook oog voor nieuwe door dierlijke consumptie overgebrachte ziekten.

Daarnaast is er aandacht voor de reductie van het mogelijk kankerverwekkende acrylamide, dat met name is graan- en aardappelproducten wordt aangetroffen en voor door schimmels aangemaakte mycotoxinen die in onder meer pinda’s en peulvruchten zitten

RIVM en TNO Kwaliteit van Leven doen onderzoek naar  specifieke gevoeligheid van kinderen voor chemische stoffen. Dit onderzoek moet in 2010 worden afgerond.

Download de voedingsnota

Lees ook:
Weinig salmonella in NL-kalkoen (23 mei 2008)
EFSA: Campylobacter haalt Salmonella in (15 december 2007)
Steeds minder salmonella in kippenvlees (15 november 2007)
Forse daling vleesalerts EU (3 juli 2007)
Geen norm voor ziekteverwekkers (28 november 2006)

Of kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over campylobacter 
Alle berichten over Salmonella

Reageer op dit artikel