nieuws

‘Kabinet moet kappen met vleespromotie

Industrienieuws

DEN HAAG- Het kabinet moet stoppen met de promotie van zuivel en vlees. Dat vindt de Partij voor de Dieren.

‘Kabinet moet kappen met vleespromotie

DEN HAAG- Het kabinet moet stoppen met de promotie van zuivel en vlees. Dat vindt de Partij voor de Dieren.

Volgens de partij leidt de stimulering van de zuivel- en vleesproductie in Europa jaarlijks tot duizenden doden. Zij baseert zich daarbij op een rapport van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO).

Sterfgevallen
Het onderzoek wees uit dat jaarlijks minstens 12.800 sterfgevallen zijn toe te schrijven aan het Europese landbouwbeleid. Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de EU. Naast roken worden de belangrijkste risicofactoren gevormd door verhoogd cholesterol en verhoogde bloeddruk. Voedingspatronen spelen daarmee een doorslaggevende rol bij het ontstaan of voorkomen van deze aandoeningen, zo stelt het rapport.

Gevaar
‘De WHO constateert dat het huidige Europees landbouwbeleid door de stimulering van zuivel- en vleesproductie een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid’, aldus de PvdD.

Bijdrage
De partij wil van het Nederlandse kabinet weten of zij bereid is haar bijdrage aan de stimulering van zuivel- en vleesproductie te staken. Op dit moment steunt Nederland een Europees gefinancierde promotiecampagne voor de consumptie van kip, zoekt zij naar extra afzetmarkten voor Nederlandse melk en kalveren in Azië en Afrika en steunt zij verruiming van de subsidie voor schoolmelk. Een nieuwe Europese campagne voor de consumptie van kalfsvlees is met steun van Nederland in de maak.

Download hier het WHO-rapport

Lees ook:
‘Vlees past in gezond eetpatroon’ (7 juli 2008)
Verburg eet tóch vlees (+ foto’s) (3 juli 2008)
Thieme: ‘Kabinet aan leiband vleessector’ (19 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleesconsumptie
Alle berichten over de Partij voor de Dieren

Reageer op dit artikel