nieuws

Jamie Oliver maakt ’t zouter dan Bernard Matthews

Industrienieuws

LONDEN – Pastasauzen van Jamie Oliver blijken soms meer zout te bevatten dan de beruchte Turkey Twizzlers van Bernard Matthews, die Oliver in zijn tv-programma’s aanviel.

Jamie Oliver maakt ’t zouter dan Bernard Matthews

LONDEN – Pastasauzen van Jamie Oliver blijken soms meer zout te bevatten dan de beruchte Turkey Twizzlers van Bernard Matthews, die Oliver in zijn tv-programma’s afbrandde.

Sommige van de sauzen, die Oliver eerder dit jaar introduceerde, bevatten zo veel zout dat ze op scholen zouden moeten worden geweerd, zoals ook met de Turkey Twizzlers is gebeurd, meldt The Telegraph.

Drie gram zout
De kruidige olijf-, knoflook- en tomatensaus die wordt gemaakt in Italië bevat drie gram zout per 100 gram.

Dat is zes keer zo veel als in concurrerende sauzen en twee keer zo veel als bij eenzelfde hoeveelheid van Turkey Twizzlers (spiraaltjes van separator-kalkoenvlees – zie foto – waar Oliver in 2005 openlijk kritiek op had omdat het slechte voeding zou zijn voor kinderen). Het bevat zelfs twintig procent meer zout dan zeewater van de Atlantische Oceaan.

‘Italiaanse manier’
Een woordvoerder van Oliver stelt dat de sauzen bedoeld zijn om te eten op ‘de Italiaanse manier’. Dat betekent dat een potje met minimaal 500 gram pasta gegeten moet worden door vier tot zes mensen.

‘Omdat de sauzen geconcentreerder zijn dan die van onze concurrenten, heb je er niet zo veel van nodig. We gaan de etiketten veranderen zodat dit duidelijker gemaakt wordt aan de consument.’

Lees ook:
Vleesvervangers vaak zoutbommen (19 mei 2008)
Jamie Oliver elektrocuteert kuikentje (10 januari 2008)
Bernard Matthews niet vervolgd (4 april 2007)
Kalkoengigant Bernard Matthews in de problemen (15 februari 2007)
Jamie Oliver nu zelf schokkend dik (16 augustus 2006)

Zie ook:
Dossier zout
Dossier Voedings- en gezondheidsclaims

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Jamie Oliver
Alle berichten over Bernard Matthews

Reageer op dit artikel