nieuws

iPhone zoekt malse biefstuk uit

Industrienieuws

TOKIO – Japanse onderzoekers ontwikkelen een applicatie waarmee via een infraroodcamera in een mobieltje te zien is welk biefstukje het malst is.

iPhone zoekt malse biefstuk uit

TOKIO – Japanse onderzoekers ontwikkelen een applicatie waarmee via een infraroodcamera in een mobieltje te zien is welk biefstukje het malst is.

Als het om biefstuk gaat, slaan veel mensen de plank nogal eens mis. Het is moeilijk te zien welk stukje vlees het malst is. Als Japanse wetenschappers in hun experiment slagen is er straks mogelijk een Beef-applicatie die het vlees even kan scannen, meldt Bright.nl, een uitgave gewijd aan innovative lifestyle.

Infraroodcamera

Japanse wetenschappers gebruikten een infraroodcamera om Hida-gyu, een biefstuk van superkwaliteit à la de bekende Kobe biefstuk, te analyseren op malsheid. De camera evalueert de hoeveelheid oliezuur, waarvan gedacht wordt dat het vlees mals maakt, de geur verbetert en dus de smaak beïnvloedt. De huidige onderzoeksmethode vereist het malen van het vlees om het oliezuur te kunnen meten. De infraroodmethode is wel sneller, maar nog verre van accuraat.

Vierentwintig experts deden mee aan een proeftest. Slechts veertien daarvan gaven aan dat het vlees dat door de camera als ‘lekkerder’ werd gezien ook daadwerkelijk lekkerder was. De wetenschappers moeten de betrouwbaarheid van de meting nog verbeteren.

Lees ook:
Restaurant zet biefstuk van 21 kilo op kaart (16 november 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over biefstuk

 

 

Reageer op dit artikel