nieuws

Intelligent etiket heeft toekomst

Industrienieuws

BRUSSEL – Intelligente etiketten (TTI’s), bijvoorbeeld voor vleeswaren, hebben de toekomst. Dat blijkt uit recente testresultaten die volgen op een eind 2007 afgerond onderzoeksproject.

Intelligent etiket heeft toekomst

BRUSSEL – Intelligente etiketten (TTI’s), bijvoorbeeld voor vleeswaren, hebben de toekomst. Dat blijkt uit recente testresultaten die volgen op een eind 2007 afgerond onderzoeksproject.

Dit onderzoeksproject is door de Europese Commissie via het zesde Kaderprogramma werd meegefinancierd, meldt Engineeringnet.be.

Met een TTI (time-temperature-indicator) is direct te zien of het product in de hele koudeketen op de voorgeschreven temperatuur is gebleven. Het gaat dan om alle fasen na de productie, zoals transport, opslag en uitstalling in het winkelschap, evenals transport en opslag bij de consument.

‘Het onderzoek dat eind 2007 werd beëindigd, concentreerde zich op de relatie van de veranderingen in temperatuur en de ontwikkeling van micro-organismen’, vertelt Koen Vangoidsenhoven, secretaris van de Fenavian (de Belgische Federatie van Fabrikanten van Vleeswaren en Vleesconserven).

Inkt verkleurde
‘Het probleem was dat de inkt eerder ook verkleurde bij kortstondige, erg hevige temperatuurschommelingen, terwijl dat geen enkele invloed op de bacteriegroei heeft.’Dat lijkt nu opgelost.

Het concept kan bij uiteenlopende soorten gekoelde levensmiddelen worden toegepast, zoals bij vleeswaren maar ook bij vis, fruitsappen, zuivelproducten en zelfs –buiten de voeding – in de farmacie.

Dit jaar zijn al enkele pilots gestart met het concept. Zo heeft een grootwarenhuis in Mexico het beproefd om zich als versspecialist te profileren.

‘En met succes’, zegt Vangoidsenhoven, ‘want het label creëerde extra vertrouwen bij de consument, wat zich in een hogere omzet vertaalde.’ Verder lopen er nog projecten in onder meer Duitsland, Zwitserland en Portugal.

Lees ook:
Twee jaar oud vlees blijft rood in… (14 november 2007)
Slim etiket kleurt houdbaarheid (19 oktober 2007)
DSM steekt geld in slim etiket (27 augustus 2007)
Bederfsensor voor vleeswaren en kip (8 maart 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over etiket
Alle berichten over verpakking

Reageer op dit artikel