nieuws

‘Insecten in 2020 in de supermarkt

Industrienieuws

WAGENINGEN – Insecten liggen in 2020 als voedsel in Nederlandse supermarkten. Dat stelt hoogleraar Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie van de Wageningen Universiteit maandag. Insecten vormen in de toekomst een noodzakelijke vleesvervanger, aldus de wetenschapper.

‘Insecten in 2020 in de supermarkt

WAGENINGEN – Insecten liggen in 2020 als voedsel in Nederlandse supermarkten. Dat stelt hoogleraar Arnold van Huis van het Laboratorium voor Entomologie van de Wageningen Universiteit maandag.

Insecten vormen in de toekomst een noodzakelijke vleesvervanger, aldus de wetenschapper.

Insecten zijn nu al beperkt verkrijgbaar, maar Van Huis verwacht dat de beestjes in 2020 in de schappen van Nederlandse supermarkten liggen en wellicht zelfs nog eerder. ‘De afgelopen tien jaar is de acceptatie van insecten als voedsel enorm toegenomen. Over nog een jaar of tien is Nederland zo ver dat insecten overal verkrijgbaar zijn.’

Vleesvervanger
80 Procent van de wereldbevolking eet al insecten. In totaal staan wereldwijd 1400 verschillende insectensoorten op het menu. Insecten worden steeds belangrijker als vleesvervanger. De productie van vlees gaat overal ten koste van landbouwgrond en draagt in ernstige mate bij aan het broeikaseffect.

De acceptatie in Nederland van insecten als voedsel neemt sneller toe als wordt gezocht naar nieuwe toepassingen, denkt Van Huis. ‘Ik kan mij voorstellen dat niet iedereen een sprinkhanenkop tussen zijn kiezen wil vermalen. Maar verwerk sprinkhanen tot een lekkere gehaktbal en niemand klaagt.’

Volgens de wetenschapper zijn er nog wel wetswijzigingen nodig voor insecten in de schappen belanden. ‘Vooral de kwaliteitscontrole en productiewijze moeten nog wettelijk worden vastgelegd.’ 

Lees ook:
Insecten eten voorkomt hoge bloeddruk (24 november 2008) 
Bakkerij komt met broodje sprinkhaan (27 mei 2008)
Vleesvervanger uit insectencellen (19 januari 2008)
Eten insecten milieuvriendelijker (+ foto’s) (11 januari 2007)
Maden in plaats van biefstuk is menuoptie (3 januari 2007)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over insecten

 

Reageer op dit artikel