nieuws

Importban Brits rundvlees treft kunst

Industrienieuws

TOKIO – Kadavers van een koe en een kalf, in tweeën gesneden, op sterk water werden tegengehouden door de douane, wegens het geldende Japanse importverbod op Brits rundvlees.

Importban Brits rundvlees treft kunst

TOKIO – Kadavers van een koe en een kalf, in tweeën gesneden, op sterk water werden tegengehouden door de douane, wegens het geldende Japanse importverbod op Brits rundvlees. 

Het omstreden kunstwerk, Mother and Child Divided van de Brit Damien Hirst, kon uiteindelijk Japan in.

Het museum kon de autoriteiten er met moeite van overtuigen het werk toch binnen te laten. ‘Ik geloof dat mijn personeel heeft uitgelegd dat het niet voor consumptie bestemd was’, aldus de directeur van het Mori Art Museum, meldt ANP.

Rotten
Damien Hirst won met zijn omstreden kunstwerk in 1995 de Turner Prize. Het origineel begon ondanks de formaldehyde waarin het werd bewaard, te rotten waardoor de Japan-versie een vernieuwde uitvoering is. Die wordt geëxposeerd in een grote glazen bak, die gevuld moet worden met nieuwe formaldehyde.

Dit levert ook complicaties op. Het museum moet namelijk een nieuw ventilatiesysteem aanbrengen, omdat gevreesd wordt dat de dampen van de formaldehyde de staf tijdens het volgieten van het aquarium zouden bedwelmen. De aanleg ervan loopt flink in de papieren.

Trekpleister
Ondanks de bureaucratische en financiële bezwaren gaat het museum dapper door met de expositie. Hirst is een van de invloedrijkste en duurste levende kunstenaars en dus een trekpleister voor het museum.

De Brit, die ook al een haai en een schaap in de formaldehyde zette, haalde vorig jaar alle media ter wereld met een schedel die hij geheel met diamanten had bezet.

History in the Making: A Retrospective of the Turner Prize in Mori Art Museum in Tokio bestaat verder uit werk van andere Turner Prize-winnaars en duurt van 25 april tot 13 juli.

Lees ook:
Rendac tegen langer bewaren kadavers (20 maart 2008)
Pornoster strijdt tegen dierenleed (12 maart 2008)
Mobiele krokettenkunst in Almere (29 mei 2007)

Reageer op dit artikel