nieuws

Imago Amerikaans rundvlees krijgt knauw

Industrienieuws

WASHINGTON – De vraag naar rundvlees in Amerika zal flink inzakken als opnieuw een vleesbedrijf in opspraak raakt.

Imago Amerikaans rundvlees krijgt knauw

WASHINGTON – De vraag naar rundvlees in Amerika zal flink inzakken als opnieuw een vleesbedrijf in opspraak raakt.

Dat voorspelt onder-minister Richard Raymond van het Amerikaanse landbouwministerie USDA, die verantwoordelijk is voor voedselveiligheid.

Deuk
Het imago van vleesbedrijven heeft in de VS een flinke deuk opgelopen na het schandaal rond het bedrijf Westland/Hallmark.
Daar bleek wrak vee te zijn mishandeld, waarna ze werden verwerkt voor de vleesconsumptie. Dit is verboden, in verband met een groter risico op dierziekten als BSE.
Het rundvlees kwam voor een groot deel terecht in Amerikaanse schoolkantines. De USDA riep uiteindelijk 65.000 ton rundvlees terug.

Knauw
‘We moeten ervoor zorgen dat wat dáár gebeurde, nooit meer voorkomt’, zegt Raymond. Volgens hem heeft de betrouwbaarheid van Amerikaans vlees ook buiten de landsgrenzen een flinke knauw gekregen.

Inspecties
Controleurs van de USDA krijgen tegenwoordig meer tijd om te controleren of dieren bij slachterijen goed worden behandeld. Ook wordt het aantal onverwachte inspecties bij vleesbedrijven die leveren aan voedselprogramma’s, opgekrikt.

Dit schandaal volgt direct op het grote aantal recalls in de VS wegens E.coli besmettingen in 2007. Ook toen werden miljoenen kilo’s vlees teruggehaald.

Lees ook:
Vlees van zieke koeien toch in voedselketen VS (13 maart 2008)
Wanbedrijf Westland moet award inleveren (12 maart 2008)
Vleesrecall breidt uit naar Nestlé en General Mills (28 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Westland/Hallmark
Alle berichten over recalls in de VS

Reageer op dit artikel