nieuws

Hoogoplopende discussie over Belgisch varkensvlees

Industrienieuws

BRUSSEL – Belgische varkenshouders weten niet meer wat ze moeten doen. Colruyt en Okay willen alleen nog varkensvlees van dieren die behandeld zijn met Improvac.

Hoogoplopende discussie over Belgisch varkensvlees

BRUSSEL – Belgische varkenshouders weten niet meer wat ze moeten doen. Colruyt en Okay willen alleen nog varkensvlees van dieren die behandeld zijn met Improvac.

Het Duitse Vion, de grootste afnemer van Belgisch varkensvlees, verbiedt daarentegen weer de inenting, meldt de Gazet van Antwerpen. Improvac is een vaccin dat de ontwikkeling van berengeur bij mannelijke varkens voorkomt en dat sinds de zomer 2010 op de Europese markt beschikbaar is. Belgen die nog aan Vion willen verkopen, moeten voor 9 november schriftelijk bevestigen geen vlees van gevaccineerde varkens aan te bieden.

Maar dat zet hen meteen buitenspel bij de Belgische ketens Colruyt en Okay. Die willen alleen maar vlees van behandelde varkens verkopen. De Boerenbond reageert verontwaardigd. ‘De keuze om te castreren of te vaccineren moet je al in de eerste levensweek van een big nemen, maar als varkenshouder heb je geen zicht op welke afzetmarkt je varken later terecht komt. En als die afzetmarkt aan de ene kant warm blaast en de andere kant koud, dan wordt het wel heel moeilijk voor de boer’, zegt de organisatie.

Lees ook:
Colruyt stopt met ‘gecastreerd vlees’ (1 juli 2010)
Sligro buigt voor Varkens in Nood (17 juni 2010)
Rechtszaak tegen Sligro om vlees (14 juni 2010)
Horecaslager Van der Zee levert tussensegment vlees (16 februari 2010)
AH stapt af van gangbaar varkensvlees (15 januari 2010)
Tönnies voert slacht ‘met ballen’ op (30 december 2009)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over berenvlees
Alle berichten over tussensegment vlees

 

Reageer op dit artikel