nieuws

Goede hoop op snelle afwikkeling dioxinekwestie

Industrienieuws

DEN HAAG – Het ziet er naar uit dat het varkensvlees van de gesloten varkensbedrijven niet te veel dioxine bevat en veilig gegeten kan worden.

De eerste resultaten van de proefslachtingen op de verdachte dioxinebedrijven geven volgens minister Veerman van Landbouw goede hoop. De bewindsman houdt nog een slag om de arm in zijn optimisme tot hij naar verwachting vrijdag de definitieve resultaten in handen heeft. Veerman denkt spoedig daarna te kunnen overgaan tot het gefaseerd vrijgeven van de eerste varkenshouderijen, zei de minister donderdag in de Tweede Kamer.

Sinds afgelopen weekeinde zitten 250 veebedrijven – 200 varkensbedrijven, 49 hobbypluimveehouderijen en een professioneel leghenbedrijf – op slot omdat de dieren mogelijk veevoer met te veel van het kankerverwekkende gif dioxine gegeten. De vervuiling van het voer, die veroorzaakt is door varkensvet uit België, kwam aan het licht tijdens een steekproef van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
De bedrijven zijn geblokkeerd uit voorzorg. Op grond van berekeningen stelt Veerman dat de volksgezondheid niet in gevaar is geweest. ‘De eerste indicatie is dat de proefslachtingen de berekeningen gelijk geven.’

In de Tweede Kamer heerst onbegrip over de ‘zoveelste kwestie’ met vervuild veevoer. Vooral dat het geleverde varkensvet zonder problemen door de Belgische controles kwam en pas in Nederland eigenlijk bij toeval met een bijzondere test de vervuiling met een nieuwe dioxinesoort werd ontdekt, baart hen zorgen. ‘Het moet geen vorm van Russisch roulette worden’, stelde CDA’er Atsma.

Volgens Veerman zal de bewaking van de veiligheid van het veevoer en voedsel dat niet worden. Wel zint de minister op maatregelen om die veiligheid extra te waarborgen. Zo wil de minister de komende maanden ‘kritisch kijken naar de ingrediëntenmix’ van het veevoer. Daarbij zal hij bekijken of sommige risicovolle stoffen als de dierlijke vetten beter verwerkt kunnen worden via vergisting dan het vee.

Meer berichten over dit onderwerp:

2 februari 2006

Kippensector lijdt onder dioxine, AI en Brazilië

31 januari 2006

VWA onderzoekt aanscherping controle veevoer

Vervuild zoutzuur oorzaak dioxinecrisis

Nog geen indicatie vuil varkensvlees in winkels

30 januari 2006

Dioxinexaak vertakt naar Duitsland

VWA blokkeert 275 bedrijven

Eerder al hogere concentraties bij Bouman

29 januari 2006

Bron dioxinebesmetting gevonden

Korea sluit grenzen voor Nederlands varkensvlees

27 januari 2006

CBL moet diep zuchten van dioxineaffaire

26 januari 2006

Dioxinevoer mogelijk bij honderden varkenshouders

Gevolgen dioxine voor vleessector nog onduidelijk

Reageer op dit artikel