nieuws

‘Geen onrust bij Vion in Nederland

Industrienieuws

SON – ‘Er is bij Vion in Nederland helemaal geen sprake van onrust.’ Dat stelt het concern in reactie op uitlatingen van FNV Bondgenoten dat Nederlandse werknemers, in navolging van hun Duitse collega’s, vrezen voor slechtere arbeidsomstandigheden.

‘Geen onrust bij Vion in Nederland

SON – ‘Er is bij Vion in Nederland helemaal geen sprake van onrust.’ Dat stelt het concern in reactie op uitlatingen van FNV Bondgenoten dat Nederlandse werknemers, in navolging van hun Duitse collega’s, vrezen voor slechtere arbeidsomstandigheden.

Vion voert in Duitsland onderhandelingen met de vakbonden over de arbeidsvoorwaarden in de voormalige Südfleisch-vestigingen. Die voorwaarden lopen volgens Vion uit de pas bij andere slachterijen in Duitsland van Vion en van concurrenten. ‘Dat geeft een stevige druk op onze concurrentiepositie en Duitsland is al een zeer competitieve markt’, legt woordvoerder Marc van der Lee uit.

Volgens FNV Bondgenoten vrezen de Nederlandse werknemers dat Vion ook verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden in Nederland wil doorvoeren. ‘Het kan natuurlijk niet dat Vion eerst in Duitsland alles gaat verslechteren en dan straks aan de Nederlandse cao-tafel zegt dat het hier ook moet omdat er anders ongelijkheid met Duitsland is’, zegt FNV Bondgenoten-bestuurder John Klijn.

Van der Lee vindt het ‘oneigenlijk’ dat de FNV een voorschot neemt op de cao-onderhandelingen van volgend jaar. Uit navraag bij de ondernemingsraad van Vion blijkt volgens hem dat er ook helemaal geen sprake is van onrust onder werknemers in Nederland, zoals de FNV suggereert.

Onderhandelingen
Vion wil bij de voormalige Südfleisch-vestigingen de werkweek verlengen van 38,5 naar 42 uur. Daar staat een tijdelijke looncompensatieregeling tegenover met drie stappen. Vion heeft met 8 of 9 van de 14 vestigingen een overeenkomst gesloten en onderhandelt deze week met de vakbonden over de andere.

De Duitse vakbond NGG voert sinds begin juli actie tegen de wijzigingen in de arbeidsomstandigheden. FNV Bondgenoten heeft zich solidair verklaard met de acties.

Lees ook:
Douane controleert bij staking Vion-dochter (16 juli 2008)Het rommelt nog bij Vion-dochter Südfleisch (10 juni 2008)
Vion botst met personeel Südfleisch-bedrijven (29 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Südfleisch
Alle berichten over stakingen
Alle berichten over Vion

Reageer op dit artikel