nieuws

Geen meerderheid voor verbod op onverdoofd ritueel slachten

Industrienieuws

DEN HAAG – Het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden, heeft geen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Geen meerderheid voor verbod op onverdoofd ritueel slachten

DEN HAAG – Het voorstel van de Partij voor de Dieren (PvdD) om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden, heeft geen steun van een meerderheid in de Tweede Kamer.

VVD en PvdA aarzelen, bleek donderdag tijdens het Kamerdebat. De VVD spreekt van een zware afweging. Janneke Snijder (VVD) wil niet dat dieren onnodig lijden, maar ze wijst erop dat de Raad van State stelt dat zo’n verbod de vrijheid van godsdienst raakt. Bovendien vraagt ze zich af of het onverdoofd ritueel slachten na een verbod niet illegaal doorgaat. Ook de PvdA zit op die lijn. ‘Als dierenleed verminderd kan worden zonder de geloofsvrijheid aan te tasten, hoor ik het graag’, aldus PvdA’er Tjeerd van Dekken.

Stress

PVV, SP, GroenLinks en D66 schaarden zich wel achter Marianne Thieme (PvdD), die onnodig lijden en stress bij dieren wil verminderen door ook bij ritueel slachten bedwelming verplicht te stellen. Zij stelt dat de vrijheid van godsdienst eindigt waar dierenleed begint. De partij vindt sowieso dat er zo min mogelijk dieren moeten worden geslacht, maar als het dan gebeurt moet het in elk geval onder verdoving gebeuren.

Verdoving kan met respect voor religie en minder aantasting van het dierenwelzijn, vindt Henk van Gerven (SP): ‘Vrijheid van godsdienst is een groot goed, maar de uitoefening van de religie mag andere levende wezens geen leed toebrengen.’

Kwellerij

Ook de PVV steunt het verbod op onverdoofd ritueel slachten, hoewel Dion Graus dit ziet als ‘second best’. ‘We steunen dit, want het doet in elk geval iets, maar ritueel slachten blijft een verschrikkelijke kwellerij.’ De partij vraagt al sinds 2006 om een verbod op ritueel slachten en zal daar voor blijven strijden, kondigde Graus aan.

CDA, ChristenUnie, SGP willen het onverdoofd ritueel slachten niet verbieden. Wel vindt Henk Jan Ormel (CDA) dat de eisen moeten worden aangescherpt, aangezien dieren niet extra mogen lijden vanwege een geloofsovertuiging van mensen. Ormel wil zorgvuldig omgaan met dieren en respect hebben voor religieuze minderheden. ‘Beperk het onverdoofd slachten, dat is beter dan het totaal te verbieden. Onverdoofd slachten moet mogelijk blijven voor bepaalde groepen’, vindt hij.

Lees ook:
Verzet tegen verbod halal vlees groeit (16 februari 2011)
Gouden toekomst voor halal (17 januari 2011)
Kamer wil etiket op halalvlees (7 december 2010)
Boosheid over actie tegen halalvlees (30 november 2010)
Gestolen schaap ritueel geslacht (20 november 2010)
Offerfeest bij Ewijkse slachter – film – (18 november 2010)
Drukte bij slager vanwege offerfeest – film – (1 december 2009)
nVWA actief tijdens Offerfeest 2010 (15 november 2010)
Verdoofde schapen met korting geslacht (16 september 2010)
Omstreden proef met halal vlees succes (31 augustus 2010)
Halal-hotels in Brussel (6 augustus 2010)
PVV wil geen halalbarbecue (23 juni 2010)
Halal Vleescentrum voor grote hoeveelheden (29 maart 2010)
Halal-vlees kracht verspaleis Huizen (12 februari 2010)
Drukte bij slager vanwege offerfeest (1 december 2009)
Moslims zamelen meer vlees in voor armen (19 december 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Meer berichten over Halal-vlees
 

 

Reageer op dit artikel