nieuws

Gebrek aan zon maakt dik

Industrienieuws

LONDEN – Maakte slecht weer eerst dik omdat mensen zich dan vol zouden stoppen met vettigheid, nu maakt slecht weer dik omdat gebrek aan zonlicht het moeilijk zou maken overtollige kilo’s kwijt te raken.

Gebrek aan zon maakt dik

LONDEN – Maakte slecht weer eerst dik omdat mensen zich dan vol zouden stoppen met vettigheid, nu maakt slecht weer dik omdat gebrek aan zonlicht het moeilijk zou maken overtollige kilo’s kwijt te raken.

In de Britse krant The Daily Mail stellen Britse onderzoekers dat mensen met overgewicht een tiende minder Vitamine D in hun bloed hebben dan mensen met een slank postuur, meldt de website Evmi.nl. 

Zonlicht
Vitamine D wordt aangemaakt door het lichaam wanneer deze in aanraking komt met het zonlicht. Deze vitamine beïnvloedt de werking van het verzadigingshormoon leptine, dat de hersenen een seintje geeft als de maag vol is.

Buiten
De onderzoekers zijn er nog niet helemaal over uit wat de oorzaak is van het tekort aan vitamine D bij mensen met een kilootje meer. Volgens hen komen mensen met overgewicht minder buiten en worden dus minder blootgesteld aan zonlicht. Anderzijds denken ze dat ze wel vitamine D aanmaken maar dat deze door het vet wordt geabsorbeerd en niet in het bloed terechtkomt.

Lees ook:
‘Dikkerds zijn afstotelijk’ (4 oktober 2007)
Niet elke dikke buik is slecht (22 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over overgewicht

Reageer op dit artikel