nieuws

Gandahammen Corma in grot in beslag genomen

Industrienieuws

RIEMST – Het Belgische voedselagentschap FAVV heeft in de mergelgrotten bij Riemst 54 gandahammen van vleesbedrijf Corma in beslag genomen. De hammen lagen er bij wijze van proef te rijpen.

Gandahammen Corma in grot in beslag genomen

RIEMST – Het Belgische voedselagentschap FAVV heeft in de mergelgrotten bij Riemst 54 gandahammen van vleesbedrijf Corma in beslag genomen. De hammen lagen er bij wijze van proef te rijpen.

Het FAVV wilde in de mergelgrotten de hoeveelheid gandahammen controleren. Volgens productie- en kwaliteitsmanager Chris Moens van Corma was het niet de bedoeling de hammen in het consumptiekanaal terecht te laten komen. ‘Het ging slechts om een proef’, zegt hij tegen Meatandmeal.nl 

Champignons
Directeur Dirk Cornelis van Corma nam initiatief tot het experiment toen hij enige tijd geleden de grotten gekweekte champignons proefde en aangenaam door de smaak werd verrast. Daarna experimenteerde hij met combinaties van die champignons met gandaham, wat goed bleek te werken.

Rijping
Cornelis wilde de hammen, die al vier maanden gedroogd en gerijpt waren, in de grotten nog verder laten rijpen voor een goede rijping aan de binnenkant. Bovendien zou dit het bedrijf energiebesparing opleveren, omdat het de hammen niet zelf hoeft de koelen en verwarmen.

Erkenning
Volgens Moens hangen de hammen nog wel in de grotten, maar mogen ze van het FAVV niet verplaatst worden. ‘De grotten hebben geen erkenning. We zijn nu bezig om te kijken of het zinvol is een erkenning te krijgen. Maar als blijkt dat de proef toch niet lukt, is zo’n aanvraag zinloos.

Proces-verbaal
Het FAVV heeft wel proces-verbaal opgemaakt tegen Corma, maar de vraag is of daar gevolg aan gegeven wordt, omdat het slechts om een experiment ging. ‘We wilden alleen kijken of de ons prodcut zo meerwaarde konden geven’, aldus Moens.

Lees ook:
Spaans vleesbedrijf heeft high tech ham (17 september 2008)
Duinham Gijs heeft ‘tweelingbroer’ (28 augustus 2008)
Export Mangalica-ham naar Benelux
 (27 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over hammen

Reageer op dit artikel