nieuws

FSA-gids over preventie Clostridium botulinum

Industrienieuws

LONDEN – De Food Standards Agency (FSA) heeft een guide uitgebracht waarmee fabrikanten van koelverse producten het risico op Clostridium botulinum kunnen terugdringen.

FSA-gids over preventie Clostridium botulinum

LONDEN – De Food Standards Agency (FSA) heeft een guide uitgebracht waarmee fabrikanten van koelverse producten het risico op Clostridium botulinum kunnen terugdringen.

Het gaat hierbij om producten die vacuum of onder een gemodificeerde atmosfeer worden verpakt. Deze methoden verlengen de houdbaarheid in veel gevallen tot langer dan tien dagen.

Onder bepaalde omstandigheden kan Clostridium botulinum zich in deze verpakkingen ontwikkelen. Volgens de nieuwsbrief van RSSL-news hebben deze in het verleden geleid tot botulismebesmettingen, o.a. bij biologische humus.

C. botulinum is een sporevormende, anaerobe bacterie dat een krachtige neurotoxine, botuline genaamd, produceert. Deze leidt op zijn beurt tot botulisme, een potentieel dodelijke aandoening.

Kans op besmetting klein
In de FSA-gids staan een aantal suggesties om de kans op het micro-organisme te minimaliseren. Een mogelijkheid is om het product gedurende tien minuten op 90 graden te verhitten.

Andere stappen zijn: een pH-waarde van 5 of minder, een minimum zoutniveau van 3,5 procent of een wateractiviteit van 0.97 of minder.

Ondanks dat C. botulinum overal kan voorkomen, is de kans op (kruis-)besmetting klein. De FSA meent wel dat, gezien de ernst van een eventuele contaminatie, het micro-organisme serieus genomen moet worden.

Lees ook:
Recall blikvlees in VS door botulisme (25 juli 2007)

Recall rund- en hertenvlees Schotland (23 april 2007)

Reageer op dit artikel