nieuws

Friesland Vlees sluit de deuren

Industrienieuws

LEEUWARDEN – Friesland Vlees sluit de slachterij. Dat heeft eigenaar Aaldert Wildeboer maandagavond tegen Meatandmeal.nl gezegd.

Friesland Vlees sluit de deuren

LEEUWARDEN – Friesland Vlees sluit de slachterij. Dat heeft eigenaar Aaldert Wildeboer maandagavond tegen Meatandmeal.nl gezegd.

Wildeboer heeft de rigoureuze stap genomen naar aanleiding van het gesprek dat hij maandag had op het ministerie van LNV. Volgens Wildeboer verliep het gesprek dermate desastreus, dat hij heeft besloten er helemaal ‘mee te kappen’.

De Friese slachter werd uitgenodigd voor een gesprek op het ministerie na de gebeurtenissen van de afgelopen weken.

Buitenhof
Minister Verburg kondigde op 6 april in het tv-programma Buitenhof aan permanent toezicht door de AID in te stellen bij Friesland Vlees. Aanleiding waren geluiden die zij had opgevangen van (ex-)AID’ers dat er wantoestanden plaatsvonden bij de slachterij. Friesland Vlees zou wrak vee laten slachten, waarvan het vlees vervolgens in het consumptiekanaal terechtkwam.

Tros Radar gooide er twee dagen later nog een schepje bovenop door te stellen dat Henk Visser van Friesland Beef – die zijn runderen door Wildeboer liet slachten – het ‘zieke vlees’ van ‘eigen’ VWA-stempels liet voorzien.

Ontkend
Wildeboer heeft van meet af aan ontkend dat er misstanden plaatsvonden. Hij erkende wel dat er processen-verbaal waren uitgeschreven door de AID voor de aanvoer van wrak vee. De processen-verbaal waren echter gericht aan transporteurs of veehouders. De slachterij zelf is nooit beboet, stelt Wildeboer. ‘Wij zijn als slachterij ook niet verantwoordelijk voor de aanvoer. Wij zijn de laatste schakel in de keten.’

Aanvoer
De negatieve publiciteit waarin Friesland Vlees constant als boosdoener werd genoemd, bleek de afgelopen weken echter zo erg, dat Wildeboer vrijwel direct verstoken bleef van aanvoer. VanDrie Group bleef met zijn kalveren trouw aan het slachthuis. Vion liet in een statement weten – ondanks vele controles – nooit misstanden te hebben geconstateerd bij de slachterij.

Glazen gesneuveld
Wildeboer stelt dat het ministerie van LNV maandag in het gesprek, met onder meer de hoogste ambtenaar Annemie Burger, geen enkele handreiking aan de slachterij heeft gedaan.

De emoties liepen zelfs zo hoog op dat glazen op de gesprekstafel sneuvelden ‘Ze wassen hun handen in onschuld terwijl ze donders goed weten dat wij als slachterij niets fout hebben gedaan.’

Dat blijkt volgens Wildeboer ook uit een interne brief die André Kleinmeulman van de VWA naar Friesland Vlees heeft gestuurd.

‘De (ex-)AID’ers die fotomateriaal hebben geleverd aan Tros Radar hebben de wet overtreden. Zij zijn wettelijk strafbaar. Het is voor ambtenaren verboden welke informatie dan ook door te spelen aan derden. Ook de minister is volgens dezelfde wet strafbaar door haar uitlatingen in Buitenhof’, aldus een zeer geëmotioneerde Wildeboer. ‘Zélfs dat heeft LNV niet willen toegeven. Ik ben het helemaal zat, hier is niet tegen op te boksen, ze hebben ons de nek omgedraaid.’

Wildeboer heeft ook een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin minister Verburg wordt beschuldigd van misdrijven, zoals het schenden van het ambtsgeheim.

Gewonnen
Wildeboer zegt de lopende afspraken na te komen. ‘Als alles geslacht is, wat geslacht moest worden, sluiten we de handel. Verburg wilde winnen? Nou, ze heeft gewonnen.’

De sluiting van de slachterij kost naar schatting honderd mensen hun baan. ‘En niet alleen bij ons belanden mensen op straat, ook bij onze toeleveranciers zullen medewerkers op straat komen te staan.’

Stem ook mee met onze nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld.’ Stem hier

Lees ook:
Verburg: Controle Friesland Vlees al eerder  (28 april 2008)
Friesland Vlees tóch naar Den Haag (25 april 2008)
Wildeboer weigert gesprek op ministerie (24 april 2008)
Friesland Vlees legt LNV plat (24 april 2008)
Wildeboer: ‘Controles één grote poppenkast’ (24 april 2008)
Permanente toezicht Friesland Vlees gestopt (24 april 2008)

Klik hier voor het gesprek met minister Verburg in Buitenhof (klik in het nieuwe venster rechts op ‘Gerda Verburg over keuring van vlees’)

Kijk hier voor de uitzending van Radar over Friesland Vlees en Friesland Beef

Eerdere berichtgeving over deze kwestie:
Wildeboer zet plannen nieuwe slachterij in ijskast (17 april 2008)
Wildeboer nodigt alle critici uit voor slachterijtour (10 april 2008)
Wildeboer vreest voor slachterij (10 april 2008)
‘Fouten Friesland Beef is grote onzin’ (9 april 2008) 
Tientallen dreigementen tegen Friesland Vlees (8 april 2008) 
‘Vion: ‘Geen afwijkingen bij Friesland Beef’ (8 april 2008)
Wildeboer: ‘Dit is een deceptie’ (8 april 2008)
Friesland Beef stopt met slachten (8 april 2008)
VanDrie blijft bij Friesland Vlees (8 april 2008)
Aaldert Wildeboer: ‘Minister is asociaal’ (7 april 2008)
‘Ruzie veearts en AID’er aanleiding toezicht bij Wildeboer’ (7 april 2008)
Wildeboer verliest grote klanten (7 april 2008)
Slachterij Wildeboer permanent onder toezicht (7 april 2008)

Reageer op dit artikel