nieuws

Friesland Beef stopt met slachten

Industrienieuws

LEEUWARDEN – Friesland Beef, onderdeel van Friesland Vlees slacht vandaag voorlopig voor het laatst. Eigenaar Henk Visser, is daartoe genoodzaakt omdat er geen aanvoer meer is van runderen.

Friesland Beef stopt met slachten

LEEUWARDEN – Friesland Beef, onderdeel van Friesland Vlees slacht vandaag voorlopig voor het laatst. Eigenaar Henk Visser, is daartoe genoodzaakt omdat er geen aanvoer meer is van runderen.

Dat heeft Visser laten weten aan Meatandmeal.nl. Directe aanleiding is de commotie die is ontstaan nadat minister Verburg de slachterij van Friesland Vlees onder permanente toezicht heeft gesteld. Bij Friesland Vlees werden wekelijks zo’n 800 runderen geslacht in opdracht van Friesland Beef.

Tros Radar
Het tv-programma Tros Radar deed maandagavond nog een schepje bovenop alle eerdere commotie. In de uitzending werd Visser ervan beschuldigd wrak vee te laten slachten waarvan het vlees vervolgens in het consumptiekanaal terecht zou zijn gekomen. Visser zou het vlees hebben laten omkatten.

Leugens
Volgens Visser bevat de uitzending niets dan leugens en gedateerde beelden. ‘Ze beschuldigen mij er ook van dat ik VWA’ers zou hebben omgekocht om hen een stempel te laten zetten op vlees dat eigenlijk afgekeurd had moeten worden. Sterker nog, er werd gezegd dat ik zelf in het bezit was van een stempel.’ Volgens Visser kloppen de beschuldigingen van geen kanten.

Ingeseind
‘Radar is hier enkele weken geleden al geweest. Zij zijn ingeseind door dezelfde AID’ers die hier in 2006 van het terrein zijn gestuurd door de VWA. Zij wilden destijds de slacht van tien magere koeien tegenhouden, maar hadden daartoe geen bevoegdheid. De VWA-inspecteur heeft hen toen van het terrein verwijderd. Dat heeft hen gefrustreerd.’ De andere getuigen zouden 2 ex-werknemers zijn geweest. Radar spreekt echter van 4 oggetuigen, maar wat hun relatie is met het slachthuis, wordt in het programma niet duidelijk.

Wraak
Visser vermoedt dat de AID’ers in kwestie al langer wraak wilden nemen. ‘Toen Radar enkele weken geleden op tv vroeg om klokkenluiders die misstanden in de vee- en vleesindustrie konden melden, hebben zij bij de redactie aangeklopt. Dat was hun kans. Vervolgens is er met aannames, leugens en oude beelden een reportage gemaakt.’

Kort geding
Visser heeft geprobeerd de uitzending tegen te houden. ‘Elke week ging er een dagvaarding van onze advocaat de deur uit met de dreiging van een kort geding. Keer op keer hebben zij laten weten níet te zullen uitzenden. Toen minister Verburg echter zondag met de mededeling kwam van het permanente toezicht in Leeuwarden, was de weg voor Radar vrij.’

Samenspel
Aaldert Wildeboer vindt het daarbij wel erg toevallig dat de maatregel van de minister en de uitzending van Radar samenvallen. Hij vermoedt dat Radar de minister onder druk heeft gezet. Verburg heeft mogelijk – op aangeven van de redactie van het tv-programma – afgelopen donderdag met de AID’ers in kwestie gesproken en daarbij de uitzending al te zien gekregen.

De door haar afgekondigde maatregel tegen Friesland Vlees zou hieruit zijn voortgevloeid. ‘Zij kon het natuurlijk niet hebben als opnieuw zou blijken dat zij "op de hoogte" was van misstanden, terwijl ze geen maatregelen had genomen’, aldus Wildeboer. ‘Dat zou haar misschien wel de kop hebben gekost.’

Rechtzaak
Wildeboer en Visser betreuren het dat het gespeelde spel nu de kop kan kosten van ‘de mooiste runderslachterij van Nederland’. Visser heeft daarom een rechtzaak aangekondigd tegen de Tros om alle leugens en bedrog te weerleggen. ‘Ik wil de naam van Friesland Beef zuiveren.’

Kijk hier voor de uitzending van Radar over Friesland Beef

Klik hier voor het gesprek met minister Verburg in Buitenhof (klik in het nieuwe venster rechts op ‘Gerda Verburg over keuring van vlees’)

Lees ook:
Wildeboer nodigt alle critici uit voor slachterijtour (10 april 2008)
Wildeboer vreest voor slachterij (9 april 2008)
Tientallen dreigementen tegen Friesland Vlees (8 april 2008)
‘Vion: ‘Geen afwijkingen bij Friesland Beef’ (8 april 2008)
Wildeboer: ‘Dit is een deceptie’
(8 april 2008)
VanDrie blijft bij Friesland Vlees (8 april 2008)
Aaldert Wildeboer: ‘Minister is asociaal’ (7 april 2008)
‘Ruzie veearts en AID’er aanleiding toezicht bij Wildeboer’ (7 april 2008)
Wildeboer verliest grote klanten (7 april 2008)
Slachterij Wildeboer permanent onder toezicht (7 april 2008)

Of:
Is Radar persbureau voor Partij voor de Dieren? (19 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Friesland Vlees

Reageer op dit artikel