nieuws

Franse vleessector in zwaar weer

Industrienieuws

PARIJS – De Franse vleessector verkeert in een crisis. Die wordt niet alleen veroorzaakt door de sterk gestegen kosten maar ook doordat de consument door de economische problemen minder vlees koopt.

Franse vleessector in zwaar weer

PARIJS – De Franse vleessector verkeert in een crisis. Die wordt niet alleen veroorzaakt door de sterk gestegen kosten maar ook doordat de consument door de economische problemen minder vlees koopt.

‘Als er niet tijdig maatregelen worden genomen, dan wordt de crisis structureel. We hebben het gevoel dat de overheid zich niet realiseert hoe ernstig te situatie is’, zegt de FNICGV, de federatie van vleesverwerkers en -handelaren die met 400 leden 75 procent van de nationale vleesomzet vertegenwoordigt.

Prijzen
‘Hogere dieselprijzen, hogere belastingen, de bedrijfsfinanciering, vooral de kosten van veevoer en de sociale dumping in Europa. Dat zijn de ware dagelijkse problemen waar de veehouders en de vleesbedrijven mee te kampen hebben’, zegt voorzitter Dominique Langlois van de FNICGV.

Consumptie
Volgens hem is daarnaast de consumptie van vlees in Frankrijk dit jaar over de hele linie al met zes procent ingezakt. ‘Mensen zijn meer kwijt aan voeding en aan energie en daardoor is de markt uit zijn evenwicht geraakt. De fabrieken draaien onder hun niveau en alle bedrijven proberen hun marktaandeel te redden door de prijzen te verlagen.’

Lichte dieren
Volgens Langlois heeft de vleesindustrie vooral behoefte aan lichtere dieren. ‘Dan past het vlees eenvoudigweg in de verkoopbakjes die de winkels gebruiken. De consument wil mals vlees, niet te veel vet, en van een vaste kwaliteit.’

Innoveren
De vleesfabrikanten moeten volgens hem op hun beurt investeren in onderzoek en ontwikkeling om met producten te komen die bijvoorbeeld makkelijk in de magnetron kunnen.

Lees ook:
Supermarkt verkoopt worst voor 7,5 cent (8 juli 2008)
‘Belgische vleessector in diepe crisis’ (2 juni 2008)
Vlees duurder in 2007 (1 mei 2008)
Consument bezorgd over prijs eten (17 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over crisis
Alle berichten over Frankrijk

Reageer op dit artikel