nieuws

Franse slachterijen ‘onder de maat

Industrienieuws

PARIJS – Een kwart van al het in Frankrijk verkochte vlees komt uit slachthuizen die niet voldoen aan de Europese hygiëne-eisen.

Franse slachterijen ‘onder de maat

PARIJS – Een kwart van al het in Frankrijk verkochte vlees komt uit slachthuizen die niet voldoen aan de Europese hygiëne-eisen.

Dat stelt weekblad Le Point op basis van vertrouwelijke informatie van de DGAL, de dienst voor de voedselveiligheid.

In bijna 42 procent van de slachthuizen voor runderen, kalveren of varkens en in bijna de helft van der kippen- en konijnenslachterijen is iets mis met de hygiënische omstandigheden, meldt het artikel.

Le Point komt hiermee na de recall van 2,5 ton gehakte biefstuk door coöperatie Socopa vanwege een mogelijke vervuiling met de E.coli bacterie.

Apocalyptisch
Het weekblad noemt de omstandigheden in slachthuizen in Frankrijk soms apocalyptisch. Le Point heeft een zwarte lijst opgesteld met 23 slachthuizen waar de situatie het meest nijpend is.

De DGAL ontkent de beschuldigingen. De veterinaire diensten onderzoeken de dieren bij aankomst en controleren de geneeskundige kwaliteit van de karkassen. Volgens de dienst verwart het weekblad het soms ontbreken van een enkel formulier met een overtreding van de EU-regels.

Volgens DGAL vallen slechts 19 van de 333 Franse slachthuizen in de laagste categorie. Dat is samen slechts 1 procent van de totale verwerkte hoeveelheid vlees in Frankrijk.

Lees ook:
Fransen roepen meer vlees terug (4 april 2008)
Fransen laten rundvlees vallen (3 april 2008)
Al tientallen Fransen ziek van besmet vlees (26 maart 2008)
Tonnen vervuild vlees in Franse winkels (25 maart 2008)
Franse kippenvleessector verdacht van prijsafspraken (14 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over Frans vlees

Reageer op dit artikel