nieuws

Fors minder Zuid-Amerikaans rundvlees naar EU

Industrienieuws

ZOETERMEER – De Europese Unie heeft afgelopen jaar beduidend minder rundvlees uit Zuid-Amerika ingevoerd. Gerekend naar karkasgewicht betrof de daling tussen januari en september 2008, 43 procent.

Fors minder Zuid-Amerikaans rundvlees naar EU

ZOETERMEER – De Europese Unie heeft afgelopen jaar beduidend minder rundvlees uit Zuid-Amerika ingevoerd. Gerekend naar karkasgewicht betrof de daling tussen januari en september 2008, 43 procent.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Unie en het Productschap Vee en Vlees (PVV). Voor rundvlees afkomstig vanuit Brazilië zijn dit jaar tot en met eind oktober in het geheel geen echtheidscertificaten benut voor de import in Europa.

Certificaten
In totaal waren certificaten afgegeven voor vijfduizend ton rundvlees, maar Brazilië heeft kennelijk nog steeds moeite om te voldoen aan de strenge Europese importeisen in verband met MKZ, meldt het Agrarisch Dagblad.

Voor de import van Argentijns rundvlees zijn certificaten afgegeven voor de invoer van 28.000 ton. Hiervan zijn slechts certificaten voor een kleine 2.500 ton benut. Voor vlees uit Uruguay geldt min of meer hetzelfde. Er waren echtheidscertificaten voor vijfduizend ton, maar deze zijn slechts benut voor duizend ton import.

Overigens zijn ook de certificaten voor de invoer van Amerikaans en Canadees Hilton Beef maar voor een beperkt deel benut. Er waren certificaten voor de invoer van 11.500 ton, maar er werd slechts 3.600 ton ingevoerd.

Lees ook:
‘2008 topjaar voor vleeshandel’ (23 december 2008)
Uruguay exporteert meer rundvlees
 (22 september 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Zuid-Amerikaans vlees

Reageer op dit artikel