nieuws

Export Mangalica-ham naar Benelux

Industrienieuws

BRUGGE – Het Belgische Joka bvba, groothandel in exclusieve vleeswaren, biedt sinds kort Spaanse Mangalica-ham aan. De Benelux is naar eigen zeggen de eerste exportregio voor deze ham.

Export Mangalica-ham naar Benelux

BRUGGE – Het Belgische Joka bvba, groothandel in exclusieve vleeswaren, biedt sinds kort Spaanse Mangalica-ham aan. De Benelux is naar eigen zeggen de eerste exportregio voor deze ham.

De ham, die sinds 1898 geproduceerd wordt door Monte Nevado, wordt maandenlang gerijpt.

Het Mangalica-varken is een authentiek Hongaars varkensras, verwant aan het Iberische varkensras. Het heeft lang wolachtig haar en was tot voor kort bijna uitgestorven.

Onderhuidse vetlaag
Monte Nevado was al een tijd op zoek naar een apart varkensras. Het Mangalica-varken wordt gekweekt op de Hongaarse steppe. Het wordt dubbel zo oud als een ‘normaal’ varken en weegt aan het eind van zijn leven zo’n 150 kilo. En omdat het varken uitsluitend maïs, tarwe en gras eet en een dikke onderhuiidse vetlaag opbouwt, vormt het een ideale basis voor het maken van gedroogde kwaliteitshammen.

Kenmerkend voor het vlees is de infiltratie van vet in het vlees en de dikke vetrand, die de aroma’s tijdens het 18 maanden lange droogproces berschermt. De Mangalica-ham heeft een uitgesproken, zachte smaak.

Behalve ham bestaat het Mangalica-assortiment ook uit lomo, chorizo en salchichon.

Lees ook:
Italiaanse hammenfabrieken samen verder (2 juni 2008)
Engeland komt met nieuw soort rundvlees (foto’s) ( april 2008)
Kilootje Spaanse ham: 250 euro (21 augustus 2007)

Kijk ook in ons nieuwsarchief voor
Alle berichten over ham
Alle berichten over vleeswaren

Reageer op dit artikel