nieuws

Europa stuurt aan op minder kippenproductie

Industrienieuws

eu-flag.gifZOETERMEER – De Europese Commissie wil de problemen in de pluimveehouderij verlichten door aan te sturen op productiebeperking.

Deze insteek kan naar verwachting rekenen op steun van de lidstaten. Ook Nederland is voorstander van productiebeperking. Naar verwachting zal Europees landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel maandag haar voorstel presenteren. Daarbij wordt een discussie voorzien tussen de Commissie en diverse lidstaten over de vraag op welke manier de productie moet worden verlaagd.

Een spannende vraag is verder hoe snel het reddingsplan in werking kan treden. Ambtenaren van de Commissie werken hard aan het maken van de benodigde juridische basis voor maatregelen. Vervolgens moet ook het Europees Parlement nog een advies geven over de voorstellen. Wordt de normale procedure gevolgd, dan kost het hele besluitvormingstraject minstens twee maanden.

Volgens woordvoerder Dé van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren is de productiebeperking momenteel de belangrijkste kwestie in de vogelgriepaffaire. De diverse landen lijden wekelijks tientallen miljoenen euro’s schade. De schade in Frankrijk is al opgelopen tot 130 miljoen euro en Duitsland zag het laatste half jaar 140 miljoen euro aan zijn neus voorbij gaan. De slachtcapaciteit in België nam de laatste twee maanden al met dertig procent af. Slachterij Lintor produceert nu bijvoorbeeld nagenoeg alleen maar voor de diepvries. Ook in Nederland wordt de productie sinds enige maanden beperkt en wordt kippenvlees opgeslagen in vrieshuizen. Wereldwijd heeft de vogelgriep al vier miljard euro gekost.

Lees ook:
Pluimveesector bereidt extra maatregelen voor
Waarom heeft Nederland nog geen vogelgriep?

Dossier vogelgriep, klik hier

Reageer op dit artikel