nieuws

EU-vragen over vleeskeuring in Nederland

Industrienieuws

BRUSSEL – SP Europarlementariër Kartika Liotard heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over het feit dat de VWA de wettelijke plicht tot vleeskeuringen heeft uitbesteed aan de BV KDS.

EU-vragen over vleeskeuring in Nederland

BRUSSEL – SP Europarlementariër Kartika Liotard heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie over het feit dat de VWA de wettelijke plicht tot vleeskeuringen heeft uitbesteed aan de BV KDS.

Volgens haar mogen commerciële bedrijven dit soort taken niet overnemen. ‘De post-mortem vleeskeuringen moeten plaatsvinden door ‘voor officiële controles bevoegde instanties’, zo stelt de Europese richtlijn.

Liotard vraagt de Europese Commissie om door de Europese Food and Veterinary Office te laten onderzoeken of de Nederlandse werkwijze wel is toegestaan.

Het ministerie van LNV verklaart dat met de constructie ‘geen sprake is van uitbesteding of overdracht van bevoegdheden’, maar de SP denkt daar anders over. ‘Als KDS het werk doet, en niet meer de VWA, dan is het werk dus uitbesteed en overgedragen’, stelt Liotard.

De SP-europarlementariër maakt zich ook zorgen over mogelijke belangenverstrengeling. KDS is een bedrijfsonderdeel van CBS, dat naast post-mortem keuring ook de verzekering in de branche regelt.

‘Als KDS vlees afkeurt moet een ander onderdeel van datzelfde bedrijf de schade vergoeden. Bij zo’n constructie ligt belangenverstrengeling op de loer, en dat is in de Europese verordening over vleeskeuringen absoluut verboden.’

Lees ook:
‘Slachterijen ontduiken controles’ (22 februari 2008)
‘Ziek vlees’ is klinkklare onzin (19 februari 2008)
Vion en VanDrie gebeten hond in VN-artikel (8 februari 2008)
‘Overheid faalt in toezicht vleeskeuring’ (7 februari 2008) 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de VWA
Alle berichten over keuring

Reageer op dit artikel