nieuws

Effect biovlees op gezondheid blijft duister

Industrienieuws

DEN HAAG Het is vooralsnog niet mogelijk te beoordelen of biologisch geproduceerd kippenvlees gezonder is dan vlees dat op andere manieren geproduceerd is.

Effect biovlees op gezondheid blijft duister

DEN HAAG Het is vooralsnog niet mogelijk te beoordelen of biologisch geproduceerd kippenvlees gezonder is dan vlees dat op andere manieren geproduceerd is.

Dat schrijft minister Verburg (LNV) in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van de resultaten van een onderzoek, dat startte in 2005.

Er werd onderzocht op de gezondheideffecten (onder meer op het natuurlijke afweersysteem van de mens) van biologische levensmiddelen.

Een breed consortium van het Louis Bolk Instituut met het Rikilt – Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen Universiteit en TNO onderzocht hiervoor kippen in het biologische kanaal.

Verschillen
Uit het onderzoek kwam naar voren dat alle kippen die biologisch voer kregen, gezond waren. Toch waren er verschillen die waarschijnlijk het gevolg waren van de voeders. Over de interpretatie hiervan in het licht van ‘gezondheid’ konden de onderzoekers het echter niet eens worden.

Het rapport concludeert dan ook dat het niet mogelijk is op basis van dit onderzoek aan te geven of biologisch geproduceerde levensmiddelen gezonder zijn.

De onderzoekers raden aan het onderzoek met kippen te herhalen om te kijken of de resultaten reproduceerbaar zijn. Ook zou een onderzoek met andere dieren, bij voorkeur varkens moeten worden gestart.

Verburg wil de aanbevelingen voor vervolgonderzoek niet overnemen, voor er meer duidelijkheid is over de methodologie van zo’n onderzoek.

Bekijk het rapport Organic, More Healthy? (344 pagina’s)

Lees ook:
Prijsverschil tussen bio en gangbaar daalt (6 juni 2008)
Biologisch vlees niet beter voor milieu (23 mei 2008)
Noord-Hollanders zien biologisch wel zitten (21 mei 2008)
Kabinet: ‘Eet minder vlees’ (20 mei 2008)
Viagra en biologisch oké, vleesvrij nee (19 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over biologisch

Reageer op dit artikel