nieuws

Een miljoen beloning voor kweekvlees

Industrienieuws

RIJSWIJK – Dierenrechtenorganisatie PETA looft 1 miljoen dollar uit voor de eerste wetenschapper die voor 2012 kipvlees kan produceren zonder daarvoor dieren te slachten.

Een miljoen beloning voor kweekvlees

RIJSWIJK – Dierenrechtenorganisatie Peta looft 1 miljoen dollar uit voor de eerste wetenschapper die voor 2012 kipvlees kan produceren zonder daarvoor dieren te slachten.

Dat kan volgens de organisatie door dierlijke stamcellen in een drager te plaatsen en daar te laten groeien, de zogenoemde in-vitrotechniek.

Volgens Peta zitten wetenschappers op dit gebied zonder fondsen en kan de beloning van 1 miljoen dollar in het vooruitzicht stimulerend werken.

‘Er zijn al enkele technologische stappen in de goede richting gezet, maar het zal nog jaren duren voor dit soort vlees op de markt zal komen.’

Voorwaarden
Aan het winnen van de dollars zit wel een aantal voorwaarden. Zo moet het vlees qua smaak en samenstelling niet te onderscheiden zijn van echt kipvlees.

Tien juryleden zullen de kip en het ‘kweekvlees’ vergelijken en bij een score van 80 of hoger, zal het bedrag uitgekeerd worden.

Het vlees moet dan wel tegen marktprijs op de markt kunnen komen en op grote schaal geproduceerd kunnen worden.

Controversieel
Overigens geldt de wedstrijd als controversieel onder de meer dogmatische Peta-leden, die vinden dat mensen helemaal geen vlees moeten eten, gekweekt of niet. ‘We gaan hier leden om verliezen’, voorspelt een van de Peta-oprichters, Ingrid Newkirk.

Lees ook:
Pornoster strijdt tegen dierenleed (12 maart 2008)
Kweekvlees internationaal op de kaart (fotoverslag) (19 februari 2008)
Branche ziet toekomst in kweekvlees (25 juli 2007)
‘Eten kweekvlees over 4 jaar al mogelijk’ (29 juni 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Peta
Alle berichten over kweekvlees

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld’.
Stem hier

Reageer op dit artikel