nieuws

Duinham Gijs heeft ‘tweelingbroer

Industrienieuws

WAALWIJK – Slager Henk Knippels uit Waalwijk die Duinham, onder de merknaam Gijs, exclusief levert aan de Plus-supermarkten, blijkt niet de enige te zijn die Duinham maakt.

Duinham Gijs heeft ‘tweelingbroer

WAALWIJK – Slager Henk Knippels uit Waalwijk die Duinham, onder de merknaam Gijs, exclusief levert aan de Plus-supermarkten, blijkt niet de enige te zijn die Duinham maakt.

De gedroogde en gezouten ham blijkt op een paar kilometer afstand een ‘tweelingbroer’ te hebben. In Helvoirt blijkt een slager (Timmermans) te zitten die zich al jaren profileert met Duinham. Er is zelfs een speciale website aan gewijd en de slager won er in 2004 een prijs mee.

Duinham
Slager Wilbert den Ouden, eigenaar van Slagerij Timmermans, kijkt er van op als hij hoort dat er nu een Brabantse Duinham is, die in 280 Plus-supers ligt.
‘Wij maken de ham (foto hieronder) al jaren en beschouwen het als de Brabantse Parmaham. Wij leveren echter alleen aan onze eigen klanten en horeca in de regio’, zegt Den Ouden.

De Duinham van Den Ouden

Eerste
Toch is hij niet de eerste die met Duinham op de markt kwam. Dat blijkt wel degelijk Henk Knippels te zijn.
‘Wij zijn in 2002 begonnen met de Duinham. In 2003 had ik ‘m zover dat hij verkocht kon worden. Toen heb ik ‘m ingezonden voor de Slavakto en won er toen goud mee’, zegt Knippels. Het verschil tussen zijn ham en die van Den Ouden is dat Knippels de ham in een kruidenpekel legt. ‘Dat geeft een aparte en bijzondere smaak.’

De Duinham van Knippels

Niet boos
Boos op elkaar zijn de twee slagers overigens niet. ‘Wij hebben de naam Duinham nooit vastgelegd, dus iedereen kan ermee doen wat hij wil’, zegt Den Ouden.
‘Wij waren toch eerder en zolang Den Ouden mij niet in het vaarwater zit, heb ik er vrede mee dat hij ook Duinham verkoopt’, reageert Knippels.

Streekselecties BV, die initiatiefnemer is van de streekproducten Gijs, was wel op de hoogte van het bestaan van twee duinhammen. ‘Maar wij gaan ons niet in de discussie wie het eerste was, mengen. Henk Knippels maakt voor ons een mooi product.’

Lees ook:
Vier slagers leveren streekvlees aan Plus (28 augustus 2008) 
Streekvlees heeft toekomst (3 juli 2008)
Producten StreekSelecties gaan Gijs heten (29 mei 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over streekvlees

Reageer op dit artikel