nieuws

‘Dode en gewonde dieren werden geslacht

Industrienieuws

DEN HAAG – ‘Ik heb dode dieren aangevoerd zien worden, en beesten waarvan de poten waren gebroken.’ Dat zei Robert Vreven, tot anderhalf jaar geleden keuringsassistent bij vier slachterijen in de Volkskrant.

‘Dode en gewonde dieren werden geslacht

DEN HAAG – ‘Ik heb dode dieren aangevoerd zien worden, en beesten waarvan de poten waren gebroken.’ Dat zei Robert Vreven, tot anderhalf jaar geleden keuringsassistent bij vier slachterijen in de Volkskrant.

‘Per uur komen 90 à 110 geslachte kalveren langs die je moet keuren. Het opengesneden karkas hangt en erbij hoort een bak mee te lopen waarin de darmen zitten. Die moet je eigenlijk ‘palperen’(voelen of er geen afwijkingen zitten), maar daar waren geen mensen voor.’

Kalfslever ‘liever heel’
Ook geeft hij aan dat lever, hart en kop ingesneden moeten worden. ‘Soms kreeg je van zo’n slachterij te horen dat je niet in de lever mocht snijden. Kalfslever hebben ze liever heel, anders worden die veel minder waard.’

Vreven zag ook beesten waarmee zeker iets mis was. Dat meldden ze aan de dierenarts, die dat dan bevestigde. ‘De dieren werden apart gehangen. En de volgende dag waren ze weg. Naar Italië of zo. Gebeurt gewoon.’

Ook zag hij uitgeblust vee dat uit voormalig Oost-Duitsland of Polen kwam. ‘Volgens de norm mag je die niet slachten. Die moeten 24 uur rusten, maar dat gebeurt niet.’

Volgens de keuringsassistent waren deze misstanden standaard en geen uitzondering. ‘Zieke beesten werden aan het eind van de dag geslacht, zodat ze de lijn niet besmetten. De lijn wordt eerst schoongemaakt, nou ja, natgespoten en klaar.’

‘Mes langs je lijf’
De lijn stilzetten was volgens hem geen optie. ‘Die mensen daar staan per stuk te werken. Dan heb je zo een mes langs je lijf.’

Klagen had volgens Vreven geen zin omdat er niets mee gedaan. ‘Iedereen die commentaar had, vloog eruit.’

Vreven was twee jaar lang keuringsassistent. Hij belde, toen de misstanden bekend werden, met Varkens in Nood. De Tweede Kamer had woensdag een hoorzitting georganiseerd, waarbij ook Vreven sprak.

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Lees ook:
Kalverslachter Vitelco ontkent aantijgingen (28 maart 2008)
Nader onderzoek misstanden slachterijen (27 maart 2008)
Verburg relativeert VWA-misstanden (21 maart 2008)
Branche moet ‘boeten’ voor VWA-rapport (21 maart 2008)
‘Verbetering VWA kost tijd en geld’ (21 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over misstanden

Reageer op dit artikel