nieuws

‘Dochter Wildeboer achter ellende Friesland Vlees

Industrienieuws

LEEUWARDEN – Trudy Wildeboer, dochter van eigenaar Aaldert Wildeboer van Friesland Vlees, zou de aanstichter zijn geweest van de negatieve publiciteitsgolf over het Friese slachthuis. Dat zegt Wildeboer vrijdag in het Algemeen Dagblad.

‘Dochter Wildeboer achter ellende Friesland Vlees

LEEUWARDEN – Trudy Wildeboer, dochter van eigenaar Aaldert Wildeboer van Friesland Vlees, zou de aanstichter zijn geweest van de negatieve publiciteitsgolf over het Friese slachthuis. Dat zegt Wildeboer vrijdag in het Algemeen Dagblad.

Trudy Wildeboer werd in 2003 samen met oud-slachter Benno Brada van wie Wildeboer het slachthuis overnam, toegevoegd aan de directie van Friesland Vlees. Henk Visser van Friesland Beef zorgde voor aanvoer van vee naar de slachtlijn en zette het vlees af in heel Europa.

Koningin
‘Ik schaam me ervoor en wil het eigenlijk helemaal niet vertellen, maar alle ellende begon met de opstelling van mijn dochter en Benno Brada. Mijn dochter gedroeg zich binnen het bedrijf als een heuse koningin’, vertelt Wildeboer in het AD.

Voorraad
‘Op een gegeven moment ontdekte ik dat zij en Benno achter mijn rug om de voorraad van zo’n 700.000 kilo vlees in de boeken opwaardeerden. Zo deden ze mij geloven dat het heel goed ging, maar in werkelijkheid was de voorraad miljoenen minder waard.’

Kapot
Doordat Brada op commissiebasis werkte, kreeg hij volgens Wildeboer te veel geld. ‘Dat pikte ik niet. In februari 2007 heb ik de samenwerking met Trudie en Benno beëindigd. Sindsdien heeft zij van alles en nog wat geprobeerd om mij en Henk kapot te maken. Ze heeft heel slechte verhalen over ons de wereld in geslingerd en vond daarbij twee gefrustreerde AID’ers aan haar kant.’

Klokkenluiders
Deze AID’s kregen op de slachterij ruzie met VWA-keuringsartsen over de kwaliteit van het vlees. Toen ze werden overruled door de artsen, zijn de twee als zogenaamde klokkenluiders naar de media gestapt, stelt Wildeboer. Later werd ook minister Verburg ingeschakeld. ‘Tros Radar had wel oren naar hun verhaal. Met het optreden van Verburg op tv was het in één klap over.’

Miljoenen
Het verhaal van Wildeboer wordt onderstreept door Henk Visser. Visser bereidt vier processen voor tegen de TROS. Hij eist tientallen miljoenen euro’s. ‘Ik zal aantonen dat alles binnen mijn bedrijf klopt en dat er met de waarheid is gemanipuleerd.’

Visser heeft acht AID’ers en VWA- keuringsartsen opgeroepen voor een getuigenverhoor. ‘De klokkenluiders bij de minister en de TROS hebben gerotzooid met processen- verbaal over transporten en ambtsgeheimen overtreden. En de minister is erin gestonken.’

Ziek
Dochter Trudie reageert verbijsterd op de beschuldigingen van haar vader en Henk Visser. ‘Mijn vader is ziek. Als ik mijn verhaal zou vertellen, zouden heel wat mensen in de gevangenis komen.’

Volgens Henk Visser zijn het ‘krokodillentranen’ van Trudie. ‘Zij weet donders goed dat het perceel waarop de slachterij van haar vader staat heel veel geld waard is voor projectontwikkelaars. Hartje Leeuwarden.’

Deal
Ook Benno Brada reageert verbijsterd op de beschuldigingen van Wildeboer. ‘Vorig jaar kon hij gewoon een betere deal maken met een ander en hebben wij afscheid genomen.’ Brada zegt zich wel te hebben verbaasd over het optreden van minister Verburg. Van misstanden bij het bedrijf is ook hem niets bekend.

Lees hier het hele verhaal van Wildeboer in het AD

Stem ook mee met onze nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld.’ Stem hier

Lees ook:
Kamerlid eist onderzoek Verburg over Friesland Vlees (30 april 2008)
Weinig slachthuizen over in het noorden (30 april 2008)
Friesland Vlees sluit de deuren (28 april 2008)
Verburg: Controle Friesland Vlees al eerder  (28 april 2008)
Friesland Vlees tóch naar Den Haag (25 april 2008)
Wildeboer weigert gesprek op ministerie (24 april 2008)
Friesland Vlees legt LNV plat (24 april 2008)
Wildeboer: ‘Controles één grote poppenkast’ (24 april 2008)
Permanente toezicht Friesland Vlees gestopt (24 april 2008)

Klik hier voor het gesprek met minister Verburg in Buitenhof (klik in het nieuwe venster rechts op ‘Gerda Verburg over keuring van vlees’)

Kijk hier voor de uitzending van Radar over Friesland Vlees en Friesland Beef

Eerdere berichtgeving over deze kwestie:
Wildeboer zet plannen nieuwe slachterij in ijskast (17 april 2008)
Wildeboer nodigt alle critici uit voor slachterijtour (10 april 2008)
Wildeboer vreest voor slachterij (10 april 2008)
‘Fouten Friesland Beef is grote onzin’ (9 april 2008) 
Tientallen dreigementen tegen Friesland Vlees (8 april 2008) 
‘Vion: ‘Geen afwijkingen bij Friesland Beef’ (8 april 2008)
Wildeboer: ‘Dit is een deceptie’ (8 april 2008)
Friesland Beef stopt met slachten (8 april 2008)
VanDrie blijft bij Friesland Vlees (8 april 2008)
Aaldert Wildeboer: ‘Minister is asociaal’ (7 april 2008)
‘Ruzie veearts en AID’er aanleiding toezicht bij Wildeboer’ (7 april 2008)
Wildeboer verliest grote klanten (7 april 2008)
Slachterij Wildeboer permanent onder toezicht (7 april 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Friesland Vlees

Reageer op dit artikel