nieuws

Diermeel weer gebruiken als veevoer

Industrienieuws

BRUSSEL – Het moet weer mogelijk worden om diermeel als veevoer te gebruiken. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, komt in de herfst met een voorstel.

BRUSSEL – Het moet weer mogelijk worden om diermeel als veevoer te gebruiken. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, komt in de herfst met een voorstel.

Dat is maandag in Brussel bekendgemaakt na een vergadering van de Europese ministers van Landbouw. De commissie reageerde op een voorstel van EU-lidstaat Polen. Het gebruik van dierlijk veevoer is sinds eind jaren negentig verboden wegens de gekkekoeienziekte BSE.

BSE

Polen, dat de tweede helft van 2011 voorzitter is van de Europese Unie, wil weer voer van kippen en varkens gebruiken. Nederland is voor, als alle risico’s op een opleving van BSE kunnen worden uitgesloten. Den Haag wil daarom nog geen veevoer van herkauwers. Daarnaast vindt Nederland dat bijvoorbeeld meel van kippenbotten niet aan kippen mag worden gevoerd, en dat van varkens niet aan varkens.

Het gebruik van diermeel bespaart veel geld, omdat nu bijvoorbeeld in plaats daarvan de dure soja moet worden ingevoerd. De import daarvan is ook nog eens schadelijker voor het milieu. Ook gaan nu waardevolle grondstoffen verloren omdat veel slachtafval, waarvan diermeel wordt gemaakt, wordt vernietigd.

Creutzfeld-Jakob

Slachtafval is rijk aan eiwitten en is daarom populair als ingrediënt voor veevoer. Vlees van een BSE-koe kan bij mensen echter de dodelijke ziekte Creutzfeldt-Jakob veroorzaken. Vorig jaar werd in Nederland BSE nog driemaal vastgesteld bij een koe.

Deskundigen verwachten dat er ook de komende jaren af en toe nog een BSE-geval opduikt, aangezien er nog runderen zijn die met BSE besmet voer kregen, voordat er in Europa geen diermeel meer mocht worden verwerkt in het veevoer.

 

Reageer op dit artikel