nieuws

Dierenkwelling in slachterijen VS gebeurt vaker

Industrienieuws

CHINO – Het mishandelen van wrak vee, zoals gebeurde bij het bedrijf Westland/Hallmark, blijkt in de VS meer dan een uitzonderlijke praktijk te zijn geweest.

Dierenkwelling in slachterijen VS gebeurt vaker

CHINO – Het mishandelen van wrak vee, zoals gebeurde bij het bedrijf Westland/Hallmark, blijkt in de VS meer dan een uitzonderlijke praktijk te zijn geweest.

Dat stelt het dagblad USA Today, dat zich baseert op cijfers van deUSDA die zijn opgevraagd door de dierenrechtenorganisatie Animal Welfare Institute.

Volgens de cijfers, waarop de organisatie overigens dertig maanden heeft moeten wachten, blijkt ruim tien procent van alle slachtovertredingen te gaan over het mishandelen van zieke dieren.

500 overtredingen
Het American Meat Institute noemde de praktijken bij Westland/Hallmark eerder nog ‘uitzonderlijk’. Uit de cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie blijken in anderhalf jaar tijd echter ruim 500 soortgelijke overtredingen bij andere slachthuizen te zijn genoteerd.

De overtredingen varieerden van het optillen van zieke koeien met een vorkheftruck tot het over de grond slepen van koeien en het toebrengen van elektroschokken om een koe weer op zijn benen te dwingen.

Ziekten
Zieke koeien die niet meer op hun benen kunnen staan, mogen officieel in de Verenigde Staten niet worden verwerkt voor humane consumptie. De kans dat zij op mensen overdraagbare ziekten hebben, zoals de zeldzame en dodelijke menselijke vorm van BSE, variant Creutzfeldt Jakob, is namelijk groter dan bij gezond slachtvee.

Verbod
In Amerika gaan nu stemmen op om de slacht ten behoeve van de menselijke consumptie, van álle dieren die niet meer op hun benen kunnen staan, te verbieden. Het AMI is daar op tegen omdat dieren ook slechts een gebroken poot, of andere verwondingen kunnen hebben. ‘Als deze wet doorgaat, dan zullen miljoenen kilo’s vlees worden verspild, vindt de vleesorganisatie.

Veroordeling
Overigens werd afgelopen week in Amerika een van de slachters van Westland/Hallmark veroordeeld tot zes maanden cel, voor zijn aandeel in de dierenmishandeling.

Bekijk hier de video over de mishandelingen bij Westland/Hallmark (schokkende beelden)

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Minister Verburg wil de vleessector meer laten betalen voor de keuringen van vee en vlees. De vleessector moet dit niet pikken.’ Stem hier

Lees ook:
Imago Amerikaans rundvlees krijgt knauw (20 maart 2008)
Vlees van zieke koeien toch in voedselketen VS (13 maart 2008)
Amerikanen in ban van slachterijschandaal (+ filmpje) (11 februari 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over Westland/Hallmark
Alle berichten over dierenmishandeling

Reageer op dit artikel