nieuws

Dierenactivisten steunen eten kalfsvlees

Industrienieuws

LONDEN – Brits kalfsvlees is langzaam op de weg terug in Groot-Brittannië. En opvallend genoeg: dankzij dierenactivisten.

Dierenactivisten steunen eten kalfsvlees

LONDEN – Brits kalfsvlees is langzaam op de weg terug in Groot-Brittannië. En opvallend genoeg: dankzij dierenactivisten.

Volgens de Britse regionale krant Western Morning News sluiten dierenrechtenorganisaties zoals de RSPCA en CIWF, kalfsvlees zelfs in de armen. Zolang het maar diervriendelijk is geproduceerd en het rosé kalfsvlees is.

Blij
‘Kalfsvlees moet geen vies meer woord zijn. Wij zijn juist blij om de consumptie van Brits rosé kalfsvlees te steunen’, aldus een woordvoerder van CWIF.
Dit komt de organisaties trouwens op kritiek te staan van dierenrechtenorganisatie Peta. Zij vindt het eten van kalfsvlees nog steeds ‘not done’. ‘Iedereen die bezorgd is om dierenwelzijn, moet veganist worden’, luidt het standpunt van Peta.

Gehaat
Kalfsvlees is lang een gehaat product geweest in Groot-Brittannië. Dit vanwege de productiewijze die in de jaren tachtig aan de kaak werd gesteld. Zelfs de grootste vleeseters lieten het vlees staan. Slechts één op de honderd huishoudens kocht tot voor kort wel eens kalfsvlees.

Niet zielig
Volgens een Britse kalfsvleeshouder moeten mensen leren dat het eten van kalfsvlees niet zielig is. ‘Het grootbrengen van de kalveren is niet wreed. Aan het einde van de rit, na negen tot twaaf maanden, is het slechts een jong stukje vlees.’ Kalveren leven volgens hem wat dat betreft langer dan een gemiddelde varken, lam of kip.

Bijproduct
Daarnaast is kalfsvlees niets meer dan een bijproduct van de zuivelindustrie. ‘Als er geen markt voor kalfsvlees is in Groot-Brittannië dan worden de kalveren vlak na hun geboorte al gedood of getransporteerd naar Europa, waar in sommige landen nog een grote vraag is naar blank kalfsvlees.’

Wreed
Blank kalfsvlees wordt door tegenstanders nog steeds als ‘wreed vlees’ gezien omdat de dieren al jong bij hun moeder worden weggehaald, nooit in een weiland komen en gevoederd worden met kunstmelk.

Lees ook:
EU subsidieert voorlichting kalfsvlees (25 juli 2008)
Kalfsvleesmarkt in flinke dip
 (17 juli 2008)
Kalfsvlees mag weer (6 juli 2006)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over kalfsvlees

Reageer op dit artikel