nieuws

Denemarken wil buitenlandse ‘salmonella-kip’ weren

Industrienieuws

salmonellaKOPENHAGEN – Denemarken wil in Brussel het recht verwerven pluimveevlees en eieren uit de rest van de EU te weren als deze niet aan dezelfde salmonella-eisen voldoen als het binnenlandse product.

Dat heeft de Deense consumentenminister bekendgemaakt. Zweden en Finland hebben al zo’n uitzonderingspositie. Die werd mede op basis van de preventieresultaten in deze landen bedongen bij de toetreding tot de EU in 1995 en leidt er in de praktijk toe dat besmette bedrijven vaak volledig worden geruimd.

De Deense consumentenbewindsman Lars Barfoed is tot de conclusie gekomen dat dit voor zijn land ook haalbaar is, maar dan moeten de in vergelijking met de overige EU-landen toch al grotere preventie-inspanningen wel verder worden opgeschroefd. De conclusie stoelt op een zojuist gepresenteerd rapport van de Deense voedselautoriteit.

De Deense pluimveesector zelf reageert vooralsnog terughoudend omdat onduidelijk is wat het gaat kosten.

Voor varkens- en rundvlees voert de Deense regering met instemming van Brussel een nieuw controlemodel in, waarmee de mogelijkheden om partijen vlees in beslag te nemen, worden verruimd. Brancheorganisatie Danish Meat Assocation is blij met dit initiatief.

(Correspondent Wim Verseput)

Reageer op dit artikel