nieuws

Deense kip heeft het zwaar

Industrienieuws

KOPENHAGEN – De kipproducenten in Denemarken hebben het zwaar. Slachterij Danpo schrapt één van zijn twee slachterijen in Denemarken en ook Rose Poultry kampt met een miljoenenverlies.

Deense kip heeft het zwaar

KOPENHAGEN – De kipproducenten in Denemarken hebben het zwaar. Slachterij Danpo schrapt één van zijn twee slachterijen in Denemarken en ook Rose Poultry kampt met een miljoenenverlies.

De sluiting van Danpo, heeft te maken met de gedaalde export naar het Midden-Oosten en de onrust rond de vogelgriep. Deense producten zijn in de moslim-wereld lange tijd geboycot na de Mohammed-cartoonaffaire

In Farre gaan door de maatregel 123 arbeidsplaatsen verloren. De veredelingsfabriek in deze plaats wordt gehandhaafd.

Danpo is bezit van het Zweedse bedrijf Lantmännen Kronfågel. Het concern als geheel draait een jaaromzet van rond de 315 miljoen euro.

Rose Poultry

Ook voor de Deense pluimveeverwerker Rose Poultry ontwikkelden zich de Mohammed-cartoonaffaire en de vogelpestcrisis in 2006 tot een dure grap. Het concern leed vorig jaar een verlies van 6,3 miljoen euro. De omzet daalde met ongeveer hetzelfde bedrag naar 183 miljoen euro.

Rose Poultry had overigens niet alleen last van de cartoonkwestie. Het bedrijf lijdt ook onder de scherpe concurrentie van de export van Brazilië en Thailand. Zelf is het concern bij de afzet voor 30 procent afhankelijk van de export naar landen buiten de EU.

Voor het lopende jaar 2006/07 is het bedrijf echter optimistisch gestemd. De afzet in het Midden-Oosten begint zich te herstellen, terwijl de voor Rose Poultry belangrijke markten van Zuid-Korea en Maleisië begin december 2006 weer open zijn gegaan.

Reageer op dit artikel