nieuws

Debat over vleestax in Universiteit

Industrienieuws

AMSTERDAM – Een verhoging van het btw-tarief op vlees, wat levert dat op? Is zo’n vleestax vooral goed voor de schatkist, of draagt een hoger btw-tarief ook bij aan een duurzamere veehouderij?

Debat over vleestax in Universiteit

AMSTERDAM – Een verhoging van het btw-tarief op vlees, wat levert dat op? Is zo’n vleestax vooral goed voor de schatkist, of draagt een hoger btw-tarief ook bij aan een duurzamere veehouderij?

Over deze en andere vragen gaat het lunchdebat op dinsdag 25 mei in het kader van de Room for Discussion-debatserie aan de economiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam.

Deelnemers zijn:
Niko Koffeman, Eerste Kamerlid Partij voor de Dieren
Han Swinkels, manager dierlijke sectoren LTO Nederland
Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economie Radboud Universiteit
Jan Mulder, van 1995 tot 2009 Europarlementariër voor de VVD

De vleestax staat volop in de belangstelling. Een groep van ruim honderd hoogleraren, onder wie Esther-Mirjam Sent, pleitte er onlangs voor in een manifest over duurzame veeteelt. Ook D66, GroenLinks, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren houden in hun verkiezingsprogramma’s een pleidooi voor een hoger btw-tarief op vlees.

Schatkist

Demissionair minister Gerda Verburg deed een vleestax eerder dit jaar af als een ordinaire lastenverhoging. ‘Je vangt wat meer geld voor de schatkist. Maar ik heb liever dat mensen kiezen voor kwaliteit en dat de boeren daar een goede prijs voor krijgen. Dat helpt vele malen beter dan de vleestax’, stelde Verburg.

Centraal Planbureau

Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn ook niet erg overtuigd van het nut van een tax. ‘Toepassing van het algemene btw-tarief op vlees levert het rijk circa 0,6 miljard euro aan inkomsten op, maar heeft een gering effect op de milieudruk’, zeggen de bureaus in hun donderdag verschenen doorrekening van de verkiezingsprogramma’s. Een hoger tarief zou slechts een minimale afname van de vleesconsumptie in ons land tot gevolg hebben, die gecompenseerd zou worden door een verhoging van de export van vlees.

Het manifest van de groep hoogleraren over duurzame veeteelt is hier te lezen: manifest

Deze Room for Discussion komt tot stand in samenwerking met de Derde Kamer, een project over internationale samenwerking. Een van de aanbevelingen van de Derde Kamer gaat over vlees. Meer info: de derde kamer

Plaats debat: de E-hal van de faculteit Economie van de UvA aan de Roetersstraat 11 in Amsterdam.Tijd: van 12.30 uur tot 13.45
 

Een artikel over de vleestax is te lezen in Vleesmagazine van mei 2010. 

Lees ook:
Politiek gekrakeel over vleesbelasting (20 mei 2010)
Vleestax ook in Groene Kieswijzer (10 mei 2010)
Vleestax in Stemwijzer (8 mei 2010)
Slagers maken gehakt van vleestax (15 april 2010)
Heffing vleestax bedreiging slager (9 april 2010)
‘Kiloknaller D66 in strijd met de wet’ (9 april 2010)
D66 wil kiloknallertax (7 april 2010)
ChristenUnie: vlees onder hoog btw-tarief (6 april 2010) 
GroenLinks wil invoering vleestax (23 maart 2010)
Verburg blijft vleestax afwijzen (2 maart 2010)
Verburg ziet niets in vleestax (8 februari 2010)
PVV: Vleestax is bloody shame (19 januari 2010)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de vleestax

Reageer op dit artikel