nieuws

De chloorkip komt eraan

Industrienieuws

BRUSSEL – De chloorkip komt eraan. De Europese Commissie legt eind deze maand een voorstel op tafel om met chloride ontsmet kippenvlees uit de VS toe te laten.

De chloorkip komt eraan

BRUSSEL – De chloorkip komt eraan. De Europese Commissie legt eind deze maand een voorstel op tafel om met chloride ontsmet kippenvlees uit de VS toe te laten.

Dat blijkt na handelsoverleg tussen de EU en de Verenigde Staten. Ook Europees pluimveevlees zou dan van ontsmettingsmethoden gebruik mogen maken.

Voorwaarden
De exacte inhoud van het voorstel is nog onduidelijk. ‘Er is nog meer tijd nodig. Wel is duidelijk dat ontsmet vlees alleen onder zeer strikte voorwaarden toegestaan zal worden’, legt een woordvoerster van de Commissie uit.

Etiket
Over deze voorwaarden doet zij nog geen uitspraken. Eén van de eisen is waarschijnlijk dat een behandeling met een chlooroplossing duidelijk op het etiket van het product moet vermeld worden. Ook staat vast dat in eerste instantie een proefperiode van twee jaar ingelast wordt.

Besmetting
Pluimveehouders in de VS hoeven nu nog aan minder strenge productie-isen te voldoen dan hun Europese collega’s. In plaats daarvan wordt het vlees aan het eind van het productieproces ontsmet om eventuele besmettingen te voorkomen.

De Nederlandse pluimveeindustrie is niet te spreken over het globale voornemen. ‘Waarom is ontsmetting nog nodig indien aan alle hygiënevereisten voldaan wordt?’, vraagt Jan Odink van Nepluvi zich in het Agrarisch Dagblad af. ‘Men moet een keuze maken: ofwel volledig het Europese systeem volgen, ofwel het Amerikaanse systeem. En dat in de wetenschap dat er in Europa helemaal geen behoefte is om het vlees te ontsmetten en dat consumenten ook geen ontsmette producten wensen.’

Lees ook:
Verburg kaart chloorkip aan bij Fischer Boel (10 april 2008)
Kippenvleessector tegen chloorkip (7 april 2008)
‘Hef importstop gechloreerde kip op’ (21 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over chloor

Reageer op dit artikel