nieuws

COV verliest kort geding tegen VWA

Industrienieuws

DEN HAAG – De COV heeft het kort geding tegen de Voedsel en Waren Autoriteit verloren.

COV verliest kort geding tegen VWA

DEN HAAG – De COV heeft het kort geding tegen de Voedsel en Waren Autoriteit verloren.

In het kort geding eiste de COV een soepeler omgang van de VWA met de planning van de VWA-keuringen in de slachterijen. Slachterijen moeten sinds 1 maart de slachtingen en de verwachte benodigde keuringscapaciteit voor een bepaalde dag opgeven vóór 7 uur ‘s ochtends op de dag voorafgaand aan de bewuste slachtdag.

Overeenstemming
De COV had zelf in overleg met de VWA al overeenstemming bereikt over een soepeler regeling, waarbij slachterijen nog tot 12.00 uur ‘s middags op de dag voor de slachtingen wijzigingen konden geven. Minister Verburg weigerde echter deze versoepling door te voeren.

Vonnis
In zijn vonnis stelt de rechter dat de COV onvoldoende aannemelijk maakt dat het onmogelijk zou zijn om op het bewuste tijdtip een adequate planning te maken van het aanbod van slachtvee. ‘Het ligt in de rede dat slachterijen hiervoor duidelijke afspraken met veehouders kunnen maken’, aldus de rechter.

Concurrentiepositie
Ook het argument dat de slachterijen door het nieuwe planningskader van de VWA in een slechtere internationale concurrentiepositie zou terecht komen, vindt de rechter niet aannemelijk gemaakt. De rechter noemt het louter een veronderstelling.

Dierenwelzijn
Over het argument van de COV dat slachtdieren door de rigide regels soms over blijven liggen wat ten koste zou gaan van het dierenwelzijn zegt de rechter dat de Europese richtlijn geen voorschriften bevat over de maximale verblijfduur van slachtdieren op de slachterij. Bovendien, zo stelt de rechter, als het echt noodzakelijk zou zijn, kan de slachterij altijd nog een beroep doen op de calamiteitenregeling van de VWA, die de inzet van dierenartsen bij onvoorziene omstandigheden regelt.

COV-voorzitter Wim van Pelt is teleurgesteld over de uitspraak. ‘De rechter heeft al onze argumenten van tafel geveegd’, zegt hij in het Agrarisch Dagblad. Van Pelt heeft zijn hoop nu gevestigd op een nieuwe procedure tegen de staat.

Lees ook:
COV daagt VWA om dierenartsen (7 augustus 2008)
‘VWA moet zich aanpassen aan slachterijen’ (23 juni 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de COV en de VWA

Reageer op dit artikel