nieuws

COV daagt VWA om dierenartsen

Industrienieuws

ZOETERMEER – De concurrentiepositie van Nederlandse slachterijen komt in gevaar door de nieuwe VWA-regels voor het aanvragen van inspecties door dierenartsen. De COV heeft daarom in kort geding geëist dat de VWA de nieuwe regels intrekt.

COV daagt VWA om dierenartsen

ZOETERMEER – De concurrentiepositie van Nederlandse slachterijen komt in gevaar door de nieuwe VWA-regels voor het aanvragen van inspecties door dierenartsen. De COV heeft daarom in kort geding geëist dat de VWA de nieuwe regels intrekt.

Slachterijen moeten voor 7.00 uur bij de VWA een aanvraag voor inspectie van dierenartsen voor de volgende dag indienen. Voorheen kon die aanvraag tot 14.00 uur worden aangepast, maar nu is dat niet meer het geval. De COV stelt dat slachterijen pas om 14.00 uur een goed beeld hebben van vraag en aanbod.

COV-voorziter Wim van Pelt zegt dat de concurrentiepositie van Nederlandse slachterijen door de planningsregeling gevaar loopt. Bedrijven moeten immers de afspraken die ze maken met partners in het buitenland na kunnen komen. De exportbelangen zijn groot. ’95 Procent van het kalfsvlees, 60 procent van het varkensvlees en 50 procent van het rundvlees wordt geëxporteerd.’

Extra kosten
De nieuwe regels brengen ook extra kosten met zich mee. Slachterijen schatten de tijd die dierenartsen nodig hebben ruim in om in elk geval geen tekort te hebben, maar moeten die extra uren, als ze die niet nodig hebben, toch betalen.

Volgens de COV wijst de VWA bovendien uit gebrek aan dierenartsen minder tijd toe dan aangevraagd. ‘Probleem is niet dat er niet genoeg dierenartsen zijn, maar dat de VWA niet genoeg dierenartsen heeft omdat ze niet genoeg betalen…’, aldus Van Pelt.

Het kort geding diende afgelopen dinsdag in Den Haag. Van Pelt is licht optimistisch over de uitkomst. ‘Je weet niet hoe het kwartje valt. Ik acht de kans dat we gelijk krijgen van de rechter 60 procent.’ De uitspraak is op 15 augustus.

Lees ook:
‘VWA moet zich aanpassen aan slachterijen’ (23 juni 2008)

Reageer op dit artikel