nieuws

COV boos over beeldvorming slachterijen

Industrienieuws

ZOETERMEER – De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) herkent zich niet in het geschetste beeld van de onveiligheid in Nederlandse slachterijen.

COV boos over beeldvorming slachterijen

ZOETERMEER – De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) herkent zich niet in het geschetste beeld van de onveiligheid in Nederlandse slachterijen.

De Arbeidsinspectie bracht een rapport uit, Nieuwsuur besteede vorige week een uitzending aan en diverse media berichtten over misstanden in de vleessector. De COV betreurt persoonlijke incidenten ten zeerste. Maar als alléén deze voor het voetlicht komen en het beeld bepalen, herkent de sector zich daar niet in, omdat dan wordt voorbij gegaan aan de algemene, positieve ontwikkeling op dit vlak, laat de COV weten.

Inspanningen
De Nederlandse vleesindustrie is zich bewust van risico’s die het werken in slachterijen en vleesverwerkende bedrijven met zich mee brengt. De branche verricht voortdurend inspanningen op dat vlak en werkt er hard aan om de bewustwording verder te vergroten en het aandachtsgebied van goede arbeidsomstandigheden in de bedrijfsvoering stevig in te bedden, aldus de COV in een reactie op de berichtgeving van gisteren en vandaag. 

Onderzoek van de Arbeidsinspectie over 2009 spreekt van verbeteringen in de situatie van werknemers in de vleesbedrijven en van een daling van de percentages overtredingen van de regels. De Arbeidsinspectie meldt dan ook, dat de branche serieus werk maakt van de arbeidsomstandigheden. Het bedrijfsleven heeft in kaart gebracht welke maatregelen genomen kunnen worden om veiligheid te bevorderen, met name waar het gaat om het werken met machines en messen. Zo is samen met de vakbonden een Arbocatalogus voor de Nederlandse vleessector tot stand gebracht, die het veilig werken bevordert. Risico’s zijn in kaart gebracht en oplossingen aangedragen. Dit alles staat inmiddels online op www.arbocatalogus-vlees.nl.

Lees ook:
Werk in slachterijen nog onveilig (film) (24 november 2010)
Arbeidsinspectie controleert veiligheid slachterijen (7 oktober 2009)
Inval Arbeidsinspectie bij Vion (30 juni 2009)
Zwaargewonde bij slachterij T. Boer & Zn.  (14 februari 2009)
Stegeman geschokt door dodelijk ongeval (4 november 2004)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over de Arbeidsinspectie

 

Reageer op dit artikel