nieuws

Colum Gevild: Geen zin meer

Industrienieuws

Jos Ramekers stopt er in september mee. Hij heeft er ‘geen zin meer an’. Vion en LTO blijven hem dwarsbomen over de belangenbehartiging van het productschap in zaken als dierenwelzijn, WTO en Europees Landbouwbeleid. De partijen willen het liever zelf doen. Macht De macht van de twee grote organisaties stijgt ze boven het hoofd, zo […]

Colum Gevild: Geen zin meer

Jos Ramekers stopt er in september mee. Hij heeft er ‘geen zin meer an’.

Vion en LTO blijven hem dwarsbomen over de belangenbehartiging van het productschap in zaken als dierenwelzijn, WTO en Europees Landbouwbeleid. De partijen willen het liever zelf doen.

Macht
De macht van de twee grote organisaties stijgt ze boven het hoofd, zo lijkt het wel.
Waarom in vredesnaam geen gebruik maken van de kennis en de kunde van de goedingevoerde mensen bij het productschap? Mensen met netwerken in Den Haag en Brussel. Waarom liever zelf doen? Ten gunste van wie? Gaat Vion in Brussel voor de hele varkensvleeskolom onderhandelen? Zal LTO de belangen behartigen van álle varkenshouders in Nederland? Of alleen van degenen die lid zijn? In dat geval zal de helft van de varkensboeren buiten de boot vallen, want die is namelijk lid van de NVV.

Stem
De onderlinge machtsspelletjes in de roodvleessector kunnen wel eens ten koste gaan van een structurele stem in Den Haag en Brussel. Straks krijg je de situatie dat ten tijde van een dierziekte, of een ander vleesprobleem alle afzonderlijke organisaties om tafel willen zitten met vertegenwoordigers in Brussel of Den Haag. Ieder gaat dan voor zijn eigen parochie preken. Zet lekker veel zoden aan de dijk.

Heffingsbureau
De Nederlandse vleessector zou eens een voorbeeld moeten nemen aan het buitenland, waar vleesorganisaties gezamenlijk optrekken. Nee, in Nederland lijkt erop alsof LTO en Vion het productschap willen degraderen tot een heffingsbureau met als enige doel hun concurrentie uit te schakelen. Wat dat betreft is de stap van Jos Ramekers goed te verklaren.

Met zo’n club zou ik er ook ‘geen zin meer an’ hebben.

Terug naar alle columns

Reageren? Mail naar:
Caroline.van.der.plas@reedbusiness.nl

Lees hier:
Alle columns Gevild

Reageer op dit artikel