nieuws

Clazing eist bij rechter keuring op Hemelvaart

Industrienieuws

ZEVENHUIZEN – Slachterij Clazing uit Zevenhuizen eist dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) op Hemelvaartsdag een keuring komt uitvoeren.

Clazing eist bij rechter keuring op Hemelvaart

ZEVENHUIZEN – Slachterij Clazing uit Zevenhuizen eist dat de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) op Hemelvaartsdag een keuring komt uitvoeren.

De overheidsinstelling wil echter niet op deze eis ingaan, omdat de wet voorschrijft dat ambtenaren niet verplicht kunnen worden op deze feestdag te werken, meldt het Algemeen Dagblad.

Offerfeest
Wat Clazing betreft een slecht argument, omdat wel keuringen worden uitgevoerd als het islamitische offerfeest op een zon- of feestdag valt, zo voerde advocaat R. van den Heuvel gisteren voor de Haagse rechtbank namens het bedrijf aan.

Gelijk
In een kort geding poogt de slachterij, waar op werkdagen 135.000 kippen worden geslacht, haar gelijk te halen. Als dat gebeurt kan dat voor de VWA vervelend uitpakken. De autoriteit vreest dat dan nog meer slachterijen een gang naar de rechtbank maken.

Feestdagen
Dit jaar doet zich in Nederland de uitzonderlijke situatie voor dat Hemelvaartsdag na Koninginnedag valt, waardoor twee opeenvolgende vrije dagen zijn ontstaan.

De VWA is de enige autoriteit op het gebied van keuringen. Officiële dierenartsen voeren een postmortemkeuring onder het pluimvee uit en dienen dan de gehele werkdag aanwezig te zijn. Ook op feestdagen mag er worden geslacht. Er is geen wet die dat verbiedt’, stelde Van den Heuvel, die vindt dat er geen onderscheid mag worden gemaakt tussen religieuze en commerciële overwegingen om op feestdagen te slachten.

Zo zijn in het verleden door de VWA keuringen uitgevoerd op tweede kerstdag. Wel bestaat de regel dat keuringen op tijd dienen te worden aangemeld.

Vrijwilligers
De VWA houdt voet bij stuk en vreest geen vrijwilligers te kunnen vinden om op Hemelvaartsdag te werken. Ter compensatie stuurt de keuringsdienst haar dierenartsen wel op pad op de zaterdagen 3 en 10 mei en op Bevrijdingsdag.

Uitspraak is op 24 april.

Lees ook:
Nieuwe regels verpesten Offerfeest (5 december 2007)
Zondag geen offerslacht (28 december 2006) 
Groot deel inferieure snacks spoorloos (18 juni 2004)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over keuringen door de VWA

We hebben weer een nieuwe stelling!
‘Friesland Vlees is onterecht aan de schandpaal genageld’.
Stem hier

Reageer op dit artikel