nieuws

‘Chloorkip verstoort imago en markt

Industrienieuws

ZOETERMEER – Toelating van de chloorkip leidt tot negatieve gevolgen voor het imago van pluimveevlees. Ook treedt marktverstoring en oneerlijke concurrentie op.

‘Chloorkip verstoort imago en markt

ZOETERMEER – Toelating van de chloorkip leidt tot negatieve gevolgen voor het imago van pluimveevlees. Ook treedt marktverstoring en oneerlijke concurrentie op.

Dat stelt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) in een reactie op het EC-voorstel om het verbod op decontaminatie op te heffen, waardoor chloorkippen uit de VS kunnen worden ingevoerd.

Forse Prijsdaling
Het PPE vreest dat toelating zorgt voor een forse prijsdaling van vooral kippenbouten. ‘Amerika zal vooral in Oost-Europa terugkomen op de markt, wat leidt tot een ongunstig effect op de prijzen van bijvoorbeeld bouten in Nederland.’ Volgens de PVE kan de prijs van een kilo bouten zakken van de huidige 1,20 euro naar 0,80 euro.

Onzekerheden
Verder zitten er aan het decontamineren met chloor nog veel onzekerheden en moet deze methode zich nog bewijzen, omdat de EFSA onderzoek hierover nog niet volledig heeft afgerond. Daarnaast, zo stelt het PPE, bleek uit eerder onderzoek van ASG dat decontaminatie in de Nederlandse slachtlijn nauwelijks effectief is.

Het PPE heeft de minister dan ook opgeroepen om stelling te nemen tegen het toelaten van decontaminatie van pluimveevlees.

Ook Brazilië
Het gaat in het EC-voorstel overigens niet alleen om kippenvlees uit de VS. Ook andere kipproducerende landen, zoals Brazilië en Thailand, mogen chloorkippen exporteren naar de EU.

Alleen hele kippen
Wel zijn er strenge voorwaarden. De kip mag zijn behandeld met chloordioxide, sodiumchloride, trisodiumfosfaat of peroxidezuren. Deze middelen mogen alleen apart (dus niet meerdere middelen samen) worden gebruikt. Verder mogen op deze wijze uitsluitend hele kippen worden ontsmet, meldt het Agrarisch Dagblad.

Op etiket
Ook moet op het etiket staan dat de kip chemisch is ontsmet. Verder moeten de bedrijven hun afvalwater zuiveren en de productiegegevens bijhouden. De Commissie wil deze gegevens gebruiken voor een evaluatie binnen twee jaar na de toelating.

Lees ook:
Brussel wil chloorkip toestaan (29 mei 2008)
Consumenten willen chloorkip niet (28 mei 2008)
Verzet tegen toelating ‘chloorkip’ (20 mei 2008)
De chloorkip komt eraan (15 mei 2008)
Kippenvleessector tegen chloorkip (7 april 2008) 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over chloorkip

Reageer op dit artikel