nieuws

Celstraf na verkoop afgekeurd vlees

Industrienieuws

MIDDELBURG – De rechtbank Middelburg heeft een 43-jarige verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf en een werkstraf voor het slachten en verwerken van door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) afgekeurd varkensvlees. Het afgekeurde varkensvlees was bestemd voor destructie.

Celstraf na verkoop afgekeurd vlees

MIDDELBURG – De rechtbank Middelburg heeft een 43-jarige verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf en een werkstraf voor het slachten en verwerken van door de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) afgekeurd varkensvlees. Het afgekeurde varkensvlees was bestemd voor destructie.

De verdachte heeft als directeur van een slachterij meerdere malen opdracht gegeven om vlees dat niet (meer) bestemd was voor de menselijke consumptie in de handel te brengen. Dit bracht risico’s voor de volksgezondheid met zich mee, echter de man heeft hierbij alleen oog gehad voor eigen financieel gewin.

Bewijs

Diverse (getuigen)verklaringen wijzen er op dat op brede schaal niet voor consumptie geschikt en schadelijk varkensvlees aan destructie is onttrokken, is verkocht en in de handel is gekomen. Voor wat betreft een groot deel van de in de tenlastelegging specifiek genoemde varkens was dit echter niet te achterhalen. Daarbij is een deel van het wel aanwezige bewijs terzijde geschoven, omdat dit op onrechtmatige wijze was verkregen.

De verdachte heeft een gevangenisstraf opgelegd gekregen van 270 dagen, waarvan 170 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast heeft verdachte een werkstraf gekregen van 210 uur. Een als medeplichtige verdachte bedrijfsleider van de slachterij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 100 dagen en een werkstraf van 90 uur.

De slachterij heeft een boete gehad van 15.000 euro.

Lees ook:
Celstraf geëist in zaak Porkland (21 mei 2010)
OM gebruikte VWA-dierenarts tegen slachterij (24 juli 2009)
Zaak Porkland nog muurvast (29 mei 2009)
Slachterij sjoemelt met slachtafval (20 juni 2007)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over Porkland
 

 

Reageer op dit artikel