nieuws

Cavel vangt bot over paardenslacht VS

Industrienieuws

DEKALB – De laatste paardenslachterij in Amerika, die door een lokale wet moest sluiten, blijft dicht. Cavel International verloor het beroep bij het Amerikaans Hooggerechtshof.

Cavel vangt bot over paardenslacht VS

DEKALB – De laatste paardenslachterij in Amerika, die door een lokale wet moest sluiten, blijft dicht. Cavel International verloor het beroep bij het Amerikaans Hooggerechtshof.

Tot vorig jaar waren er nog drie paardenslachterijen in het land, twee in Texas en een in Illinois. Maar dierenrechtenorganisaties forceerden een wet die verbiedt paarden te doden voor consumptie, eerst in Texas en later ook Illinois.

Export
De slachterij van Illinois, die werd uitgebaat door Cavel International, een filiaal van het gelijknamige Belgische bedrijf, doodde per jaar tussen de 40.000 en 60.000 paarden, goed voor een jaarlijkse omzet van 20 miljoen dollar.

Cavel bracht de zaak voor de rechtbank en argumenteerde dat bijna alle vlees werd uitgevoerd naar Europa en Japan, en dat de wetgeving van Illinois een inbreuk vormde op de federale privileges van de internationale handelsregeling.

Rechtsgeldig
In september verwierp een hof van beroep het argument van Cavel en oordeelde dat niet was aangetoond dat de opheffing van zijn activiteiten de prijzen van paardenvlees op de wereldmarkt zou verstoren. Deze week weigerde de hoogste rechtsinstantie van het land de zaak aanhangig te maken, en verklaarde de beslissing die in beroep werd genomen als rechtsgeldig.

Pleidooi
Cavel kreeg in deze zaak steun van de Belgische staat, die in een document aan het hof had geschreven: ‘Het vlees van het Amerikaanse paard wordt door de consument in België en elders in de Europese Unie beschouwd als van bijzonder goede kwaliteit en onderscheidt zich van het paardenvlees in andere landen.’

Lees ook:
Doek valt voor paardenslachterij (7 september 2007)
Paardenslacht in Mexico explodeert
 (8 januari 2008)
Paardenslacht VS verplaatst naar Mexico
 (5 oktober 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over paardenslacht

Reageer op dit artikel