nieuws

Buurt in verzet tegen uitbreiding slachterij

Industrienieuws

HERZELE – Buurtbewoners van de Vlaamse varkensslachterij Braems zijn in verzet gekomen tegen de uitbreidingsplannen van het bedrijf dat midden in een woonwijk ligt.

Buurt in verzet tegen uitbreiding slachterij

HERZELE – Buurtbewoners van de Vlaamse varkensslachterij Braems zijn in verzet gekomen tegen de uitbreidingsplannen van het bedrijf dat midden in een woonwijk ligt.

De slachterij is volgens omwonenden uitgegroeid van een “ambachtelijk slagerijtje” waar slechts een paar varkens werden geslacht tot een groot bedrijf waar nu per week duizend varkens worden geslacht.

Milieubelastend
‘Een slachthuis, een milieubelastende inrichting van de hoogste klasse midden in een bestaande woonwijk. Dat kan toch niet meer in het jaar 2008’, vraagt buurtwoordvoerder Rafaël De Temmerman zich in de Belgische krant Het Nieuwsblad af.

Stank
Volgens de bewoners is de stank in de buurt niet te harden en komt stinkend afvalwater in de nabijgelegen beek terecht. Daarnaast zou het bedrijf al voor zes uur ’s ochtends mensen aan het werk hebben, terwijl dit niet is toegestaan.
De buurt wil dat de slachterij gaat verhuizen.

Braems
‘Iedereen weet dat de slachthuissector in crisis verkeert en dat een nieuwe investering doen op een andere plaats geen sinecure is. We hebben een vergunning om duizend dieren per dag te slachten, maar we komen nooit meer aan dat getal. Onze vergunningsaanvraag heeft vooral betrekking op het lozen van meer water. Die werd ons door de Vlaamse Milieumaatschappij opgelegd’, zegt woordvoerder Julien Braems in een andere Belgische krant, De Standaard.

Lees ook:
Gemeente wil Esbro verplaatsen (20 juni 2008)
Groenlo controleert Vion extra op stank (25 juni 2007)
Buurt wil slachterij weg hebben
 (1 januari 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over overlast

Reageer op dit artikel