nieuws

‘Broodjes filet américain niet 100% rundvlees

Industrienieuws

BRUSSEL – Ruim veertig procent van de broodjes filet américain in België bevat varkensvlees. Dat is bij wet verboden.

‘Broodjes filet américain niet 100% rundvlees

BRUSSEL – Ruim veertig procent van de broodjes filet américain in België bevat varkensvlees. Dat is bij wet verboden.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop stelde de onvolkomenheden vast. Bij één op de vier broodjes bevat de filet américain zelfs vijftig procent varkensvlees. De onderzoekers gingen zowel langs bij onafhankelijke zaken als bij ketenzaken, verspreid over het hele land.

Hoofdbestanddeel
‘Slechts 29 van de vijftig zaken serveerden filet américain bereid met puur rundvlees. Vier zaken voegden ongeveer tien procent varkensvlees toe, de overige nog meer. In dertien gevallen vormde varkensvlees zelfs het hoofdbestanddeel’, schrijft Test-Aankoop. Volgens de wetgever mag filet américain uitsluitend bestaan uit mager rundvlees.

Vetgehalte
Het vetgehalte van de gekochte broodjes bedroeg gemiddeld 20 procent. Op basis van dat vetgehalte kan de hoeveelheid vlees in de bereide filet americain ingeschat worden. Volgens de wet moet die 70 pct bedragen, twee zaken haalden die norm niet.

Sulfiet
Tot slot bleken ook twee zaken sulfiet aan hun gehakt te hebben toegevoegd om het een mooie rode kleur te geven. Sulfiet kan de geur van eventueel bederf maskeren en een allergische reactie uitlokken. Nergens werd een direct gevaar voor de gezondheid vastgesteld.

Lees ook:
Slager verkoopt filet américain met sulfiet (24 maart 2008)
Jelco Verswaren brengt filet américain met Beerenburg (24 juni 2008)
Nederlanders nog vaak ziek van vlees (7 september 2007)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over filet américain

Reageer op dit artikel