nieuws

Britten strijden tegen nieuwe gehaktregels

Industrienieuws

LONDEN – De Britse vleesindustrie trekt massaal ten strijde tegen nieuwe Europese regels voor gehakt.

Britten strijden tegen nieuwe gehaktregels

LONDEN – De Britse vleesindustrie trekt massaal ten strijde tegen nieuwe Europese regels voor gehakt.

Volgens de EU moet gehakt binnenkort hooguit zes dagen na slachting van het dier worden gefabriceerd. In Groot-Brittannië wordt gehakt echter vaak gemaakt van dieren die twee tot vier weken hebben uitgehangen.

De British Meat Processors Association (BMPA) heeft het initiatief genomen voor een ‘gehakt-top’ die komende donderdag, 3 april, wordt gehouden.

‘Prijs omhoog’
De organisatie van vleesverwerkende bedrijven vreest dat de gehaktprijs door de EU-regels omhoog moet, ook al omdat het gebruikelijke verwerken van snijvlees van oudere karkassen straks niet meer mogelijk is.

Volgens de Britten zijn de EU-regels vooral afgestemd op de gewoonten op het Europese vasteland, zoals het gebruik van gehakte biefstuk in Frankrijk en andere landen.

‘Forse schade’
‘De regels kunnen een aanzienlijk deel van de vleesindustrie forse schade toebrengen’ denkt de BMPA. ‘De regels zijn uitsluitend gebaseerd op wetenschappelijke gegevens en houden geen rekening met de hoge hygiëne-standaarden die in ons land gelden.’

De Britse Food Standards Agency heeft geprobeerd in het vooroverleg de Europese regels gewijzigd te krijgen, maar dat is niet gelukt.

Lees ook:
Ziek van Nederlandse gehaktbal (3 maart 2008)
‘Smerig vlees, viezigheid en vleesklonten’ (+ foto’s + filmpje) (15 februari 2008)
Kip voor 2,68 euro maakt Britten boos (7 februari 2008)
Lekkerste gehaktbal in Brabant (14 november 2007)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over gehakt
Alle berichten over Brits vlees

Reageer op dit artikel