nieuws

‘Britse maatregelen runder-TBC onvoldoende

Industrienieuws

ZOETERMEER – LTO Nederland en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) willen dat de Britse overheid en het bedrijfsleven extra maatregelen nemen om in de toekomst export van met runder-TBC besmette dieren uit te sluiten.

‘Britse maatregelen runder-TBC onvoldoende

ZOETERMEER – LTO Nederland en de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) willen dat de Britse overheid en het bedrijfsleven extra maatregelen nemen om in de toekomst export van met runder-TBC besmette dieren uit te sluiten.

Zo willen COV en LTO dat alle I&R verplaatsingen in het Verenigd Koninkrijk worden meegenomen bij de beoordeling voor de TBC-vrije verklaring. Bovendien dient het volledige systeem voor de EU aantoonbaar geïmplementeerd te zijn, voordat het Verenigd Koninkrijk weer exportcertificaten kan gaan afgeven.

Woensdag is in EU-verband gesproken over aanscherping van de Britse regelgeving voor het afgeven van TBC-vrije verklaringen. De vakgroepen Melkveehouderij en Vleeskalveren van LTO Nederland en COV ondersteunen in grote lijnen de voorstellen voor aanscherping die al op tafel liggen, maar eisen hiernaast extra garanties.

Erg geschrokken
‘Kalverimporten uit het Verenigd Koninkrijk liggen nu heel gevoelig en we zijn erg geschrokken dat er toch besmette kalveren zijn binnengekomen’, zegt voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. ‘De aanpak die de Britse overheid en het bedrijfsleven hanteert, is niet robuust genoeg. De voorstellen voor aanscherping van de TBC-vrije verklaring zijn goed maar borgen te weinig.

Lees ook:
Britse vleeskalveren niet meer welkom (17 juli 2008)
Productie Nederlands kalfsvlees daalt (15 januari 2007)
Onderzoek bij kalverslachterijen naar MRSA
 (4 oktober 2006) 

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over vleeskalveren
Alle berichten over kalfsvlees

Reageer op dit artikel