nieuws

Brit gooit een derde gekocht voedsel weg

Industrienieuws

BANBURY – Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.

Brit gooit een derde gekocht voedsel weg

BANBURY – Van al het in de UK gekochte voedsel wordt bijna een derde weggegooid. Een kwart daarvan is zelfs helemaal niet aangeraakt en zit nog in de originele verpakking.

Focussen op verpakkingen om de hoeveelheid verpakkingen te verminderen heeft dan ook weinig zin. Het heeft veel meer nut om te voorkomen dat goed voedsel (met verpakking en al) wordt weggegooid.

Dat concludeert het Britse Waste & Resources Action Programme WRAP in het rapport ‘the Food We Waste‘.

Volgens WRAP staat bij de weggooi-top-100 qua gewicht de categorie maaltijden met vlees of vis op de vierde plaats (na aardappelen, brood en appels).

1,2 miljoen worstjes
Er worden in de UK dagelijks 1,2 miljoen worstjes, 1 miljoen plakjes ham en 300.000 kant-en-klaarmaaltijden weggegooid. Bovendien groeit de hoeveelheid jaarlijks met 2 tot 5 procent.

Qua vermijdbare kosten bij afval staat de categorie maaltijden met vlees/vis op 1, met een waarde van 602 miljoen pond per jaar.

In totaal gooien inwoners van het Verenigd Koninkrijk jaarlijks voor 10 miljard Engelse pond weg. Dat is 32 procent van hun totale uitgaven aan voedsel.

Niet uitgepakt
Producten met een totale waarde van zo’n 2,3 miljard pond worden niet eens uitgepakt, terwijl voor 1 miljard pond aan voeding niet eens over de uiterste houdbaarheidsdatum heen is.

Personen in eenpersoonshuishoudens gooien gemiddeld 50 procent meer voedsel weg dan personen in meerpersoonshuishoudens.

Het proberen te voorkomen van deze onnodige verspilling zou de CO2-uitstoot met 18 miljoen ton terugdringen.

Download het Waste-rappport (237 pagina’s)

Lees ook:
Schotse vleessector wil huisvuil toelaten (23 mei 2008)
Houdbaarheidsdatum te heilig (22 augustus 2006)
Voedselketen pakt derving aan (24 juli 2006)
Website tegen voedselverspilling (16 maart 2006)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over voedselverspilling

Reageer op dit artikel