nieuws

Breda spil omkatzaak met vlees

Industrienieuws

BREDA – Het ‘rundvlees’ dat hoofdverdachte J. F., handelaar in Breda, op de markt bracht was niet voor honderd procent van het rund en ook niet ‘honderd procent halal geslacht’, maar voor de helft van vlees van Argentijnse paarden.

BREDA – Het ‘rundvlees’ dat hoofdverdachte J. F., handelaar in Breda, op de markt bracht was niet voor honderd procent van het rund en ook niet ‘honderd procent halal geslacht’, maar voor de helft van vlees van Argentijnse paarden.

Voor dit zogenoemde omkatten van paardenvlees met behulp van vervalste certificaten, stonden F. en nog vier anderen vandaag terecht in Breda, meldt BN De Stem. Het vlees, opgeslagen bij Nemijtek Vrieshuizen in Breda, kwam in elk geval op de Franse markt terecht, want het werd volgens de dagvaarding geleverd aan een Franse groothandelaar. Of ook Bredanaars of Nederlanders aten van het paardenvlees van de vanuit Breda handelende Nederbelg en oud-Bredanaar F. wil diens advocaat, Rogier Hörchner, ‘niet verklappen’. Wel wil hij kwijt dat met het vlees zélf niets mis was, ook al correspondeerde de inhoud niet met het label op de verpakking. Zijn cliënt beroept zich op zijn zwijgrecht.

Naast F. staat volgens Hörchner Windmeijer Meat Trading BV uit Breda – de tweede hoofdverdachte – terecht die de handel van F. in Breda rond 2008 overnam. Deze bv is gevestigd op hetzelfde adres als Nemijtek. De zaak wordt aangehouden voor nader onderzoek. Zo zal de advocaat van F. vragen om nader onderzoek naar de gang van zaken rond de afgifte van halalcertificaten, met welke handel volgens Hörchner allerlei ‘bureautjes’ zich bezighouden.

Lees ook:
OM wil Deventer vleeshandelaar achter tralies (29 oktober 2009)
Aanhoudingen omkatzaak Nederland  (14 april 2008)
AID-inval Lith ook gericht op ‘Polsbroek’ (17 maart 2008)
Deventer Vleeshandel verdacht van omkatten
(14 maart 2008)

Kijk in ons nieuwsarchief voor:
Alle berichten over omkatten van vlees
Alle berichten over rechtszaken

Reageer op dit artikel